Ihmiset

Kielen päälläValtakunnallinen Käypä hoito -tentti

17.11.2023Anni Temonen
Anni Temonen (Kuva: Joni Niskanen)

– Hei, tulen vastaanotollesi 14. kesäkuuta. Hoidatko kariesta uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan?

On tietääkseni aika harvinaista, että potilas tiedustelee lääkäriltään, milloin tämä on viimeksi käynyt täydennyskoulutuksessa. Tuskin silti on ihmistä, joka toivoisi vastaanotolle tullessaan aikamatkaa menneille vuosikymmenille. Osaamisen ylläpitäminen onkin tärkeä, mutta vaativa osa ammattia. Valmiita tarkistuslistoja ei ole, tiedon muuttumisen nopeus voi yllättää. Alan oppikirjoillakaan ei ole näkyvää parasta ennen -päivämäärää, vaan on haisteltava itse, onko sivun 40 taulukossa vielä tuoretta tavaraa.

Opettavaisin kokemus täydennyskoulutuksen merkityksestä koitti, kun luin uutta tieliikennelakia. Se muuttui kolme vuotta sitten, mutta tarkemmin tutustuin sen sisältöön tänä talvena. Oli hätkähdyttävää huomata, ettei päivittäinen liikenteessä vietetty aika liimaa kaikkia uusia sääntöjä iholle itsestään. Kokonaiskuva jää aukkoiseksi, vaikka poronhoitoalueella ajaessa oppisikin hätävilkun käytön ja vaikka perhe pitäisi huolen, että jokaisen pyörässä on punainen takavalo. Vain suunnitelmallinen opiskelu varmistaa osaamisen. Toisten autoilijoiden käyttäytymistä seuraamallakaan ei voi varmuudella tietää, oppiiko uuden liikennesäännön vai paikallisen huonon tavan.

Omat parhaat täydennyskoulutuskokemukseni ovat kaikki olleet tenttejä. Valmistumisen jälkeen olen käynyt kahdessa isommassa kuulustelussa ja tehnyt joitakin verkkotenttejä. Hammaslääkäristä suulääkäriksi -sarjakurssi huipentui koronavuodenkin keskellä lopputenttiin, mistä suuri kiitos Apollonialle. Miellän tentit aukottomimmaksi tavaksi varmistua hammaslääketieteellisten taitojen ajantasaisuudesta. Tenttejä on nykyisin tarjolla erityisesti verkkokurssien päätteeksi. Varsinaisia kansallisia kuulusteluja jo valmistuneelle yleishammaslääkärille ei sen sijaan tietääkseni ole olemassa – toivoisin, että olisi. Siis tenttejä, joilla kliinikko voisi osoittaa tietojensa ja taitojensa ajantasaisuuden vaikkapa seitsemän vuoden välein. En tosin haaveile ammattioikeuksien uusimiseen kuuluvasta resertifikaatiosta, vaan vapaaehtoisesta mutta arvostetusta tenttijämerkistä.

Miksi? Isoihin kuulusteluihin lukeminen on lisännyt itseluottamustani elinikäiseen oppimiseen ja kykyyn omaksua uutta tietoa. On juhlavaa saada tenttitodistus ja varmuus siitä, että on omaksunut opiskelemansa hyvin. Tentillä koen oppivani syvimmin, sillä luku-urakka tuo mukanaan toistoa ja myönteistä stressiä ennen h-hetkeä. Valtakunnallisen kokeen järjestäminen olisi kuitenkin valtava ponnistus, eikä voi kuin olla onnellinen siitä, että Suomessa on mahdollista saada ylipäänsä laadukasta täydennyskoulutusta, omalla äidinkielellään, hyvin monipuolisesti jo nyt. Silti jätän haaveeni elämään. Olisi hienoa selvittää tiensä läpi valtakunnallisen kuulustelun, jossa mitataan Käypä hoito -suositusten hallinta ja klassikkona pään ja kaulan anatomian tuntemus.

Keinoäly ei ainakaan toistaiseksi pysty haaveideni tenttiä laatimaan. Sen monivalintakysymykset eivät vielä missään määrin pärjää oikealle hammaslääkärikouluttajalle, kuten näette.

ChatGPT: Mikä seuraavista väittämistä liittyy Käypä hoito -suosituksen mukaiseen seurantaan suusyövän hoidossa?
a) Seurantaan sisältyy yleensä säännölliset röntgenkuvaukset potilaan suusta.
b) Potilaan tulee itse suorittaa kuukausittaiset tarkastukset suusyövän uusiutumisen varalta.
c) Käypä hoito -suositus ei sisällä ohjeita suusyövän seurantaan.
d) Suusyövän seurantaan kuuluu säännölliset lääkärin ja hammaslääkärin tekemät kliiniset tarkastukset ja tarvittaessa kuvantamistutkimukset.

Anni Temonen
johtava hammaslääkäri (perhevapaalla) Kainuusta

Lue myös
Etsitkö näitä?