Ihmiset

Kielen päälläUnelmatyö amispojan peilikaapissa

14.11.2022Anni Temonen
Kuva: Joni Niskanen

Kulunut vuosi on ollut erilaisten sopimusten: uusi lääkärisopimus syntyi kesällä, ja lokakuun alussa hoitoala sai omansa. Hyvinvointialuevalmisteluihin on kuulunut myös monituisten paikallisten sopimusten valmistelu.

Vaan tietäisipä maailma, millaisia sopimushaasteita hammasharjoilla, -langoilla ja -väliharjoilla on!

Aloitetaan hammaslangasta. Tarjolla on ainoastaan pätkätöitä. 40–50 cm:n mittaisia palvelussuhteita. Hammaslankainseura on kuullut monta kertaa huolen pätkätöistä, mutta tosiasiassa ne ovat heidän alallaan onnistuneiden neuvottelujen tulos. Kyse on työsuojelusta; langoille tulee herkästi katkeamisia, jos työsuhde on yhtä iltaa pidempi. Yhdistelmämuovien aikakaudella pätkätöitä suurempi ongelma ovat huonot kontaktit.

– Asiakkaaseen ei aina saa minkäänlaista kunnon kontaktia, mikä vaarantaa työturvallisuutemme. Meidän agendamme on edistää fluoridin käyttöä, sokerinsaannin rajoittamista ja vaurioituneiden työkohteiden korjaamista erityisesti munuaismatriisin avulla.

Hammasväliharjain killalla menee hyvin. Jäsenmäärä on kasvussa. Väliharjoja on palkattu kiinteäkojeprojekteihin, siltatyömaille ja ahtaisiinkin väleihin. Haastavat työolot eivät ole ongelma, vaan ennakoimattomuus.

– Ensin työnantaja innostuu ja palkkaa meidät, mutta viikon, parin jälkeen ei halua jakaa työvuoroja ja jäämme toimettomiksi. Yksi ratkaisu työllistymiseen on paikkariippumaton työ.

– Meidät saa rekrytoida vaikka autoon ja terassille, jos työnantaja niin haluaa. Ainoastaan yllättäviä henkilöstösiirtoja pitäisi välttää.

Kuten millaisia?

– Näitä taaperon napa ja sierain -tyyppisiä. Toki niistäkin olemme selvinneet.

Hammasharjain ritarikunta on kaikkein näkyvin edunvalvoja suun omahoidon alalla. Se edustaa niin sähkö- kuin manuaaliharjojakin. Suomessa on haasteena työllistyä varsinkin poikien alaisuuteen. Yhteen ammattikoulun käyneen pojan tarjoamaan työpaikkaan on kymmeniä hakijoita. Tytöt ja naiset tarjoavat varmemmin vakityön, samoin monet osaproteesien omistajat.

– Meillä on paljon teknisesti taitavia harjoja, jotka ovat vailla osaamista vastaavaa työtä. Etsinnässä on jatkuvasti töitä muistisairaiden vanhusten suissa ja syrjäytyneiden ihmisten paljon paikatuissa hampaistoissa, ritarikunta kertoo. Hammasharjoille tärkeää on työn säännöllisyys.

– Työssä viihtymisen kannalta paras on 2–3 kuukauden palvelussuhde. Välipäiviä emme suosittele ollenkaan, vaan ennemmin palvelussuhteen kestoa noin 3–4 kuukauden eläkeikään saakka. Ihan liikaa on sitä, että loppuun kulunut harja painaa töitä vanhoilla päivillään harjakset hapsottaen.

Hammasharjoille on tärkeää, ettei työnantajan äkillinen terveysongelma katkaisisi palvelussuhdetta.

– Ei pidä olla niin, että jos työnantaja vaikka sairastuu aivoinfarktiin, niin kukaan ei jatka hänen aloittamaansa sopimusta kanssamme. Jos työmaalla homma seisoo, tulee jo muutamassa päivässä aika tulehtuneet välit, ja luullaan, että me olemme syypää. Suositamme lämpimästi, että kaikilla työnantajilla on mietittynä sijainen tai vastuuhenkilö. Näin on jo useimmilla lapsilla, jotka meidät palkkaavat.

Edunvalvontajärjestöjen suhteet ovat lämpimät.

– Tämä on yhteistyötä, vaikkei yleensä koskaan nähdä toisiamme työmailla yhtä aikaa. Silti sen huomaa, jos lanka on käynyt ennen harjaa. Töihin on kiva tulla.

Anni Temonen
johtava hammaslääkäri Kainuusta

Lue myös
Etsitkö näitä?