Post

ArtikkelitTerve Paino käy sokerin kimppuun

22.4.2020Annika Nissinen

Äskettäin perustetun Terve Paino ry:n tavoitteena on saada väestön ylipaino laskuun ja tervehdyttää ruokaympäristöä. Keinoiksi yhdistys ehdottaa mm. sokerin haittaverotusta ja lapsiin kohdistuvan mainonnan rajoittamista. Väestötason muutos voisi näkyä myös suunterveydessä.

THL:n mukaan yli 30-vuotiaista suomalaisista enää kolmasosa on normaalipainoisia ja neljänneksellä on ylipainoa yli 15 kiloa.

– Yksinkertaisesti ohjauksella ja neuvomisella ei ole pystytty pysäyttämään ylipainon lisääntymistä, toteaa professori, Terve Paino -yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Mustajoki.

Yhdistys on myös suunterveyden asialla. Hammaslääkärit näkevät sokerin ja muiden epäterveellisten elintarvikkeiden käytön vaikutukset sekä suoraan että välillisesti omassa työssään. Runsas sokerinkäyttö ja esimerkiksi makeiden virvoitusjuomien kulutus lisäävät kariesta ja eroosiota. Välillisesti lihavuuden ja esimerkiksi diabeteksen seuraukset näkyvät muun muassa kroonisten suusairauksien kautta.

Yhdistys toivoo, että asian taakse saataisiin runsaasti ihmisiä – myös hammaslääkärikunta.

Ravitsemustutkijoiden mukaan pääasiallinen syy väestötason lihomiseen on ruokatarjonnan ja etenkin lihottavien ruokien valtava runsastuminen. Joissakin maissa on lähdetty jo rajoittamaan esimerkiksi lihottavien ruoka-aineiden myyntiä verotuksen ja muiden säädösten avulla.

Toimenpiteinen vaikutuksista on saatu tutkimustietoa, jonka mukaan haittaveron on todettu vähentävän verotettavan tuotteen kulutusta.

– Kun verotus on kohdistunut esimerkiksi sokeripitoisiin juomiin, elintarviketeollisuus on ruvennut vähentämään sokeria tuotteistaan. Samalla kulutus siirtyy vähäsokerisempiin elintarvikkeisiin, Mustajoki kuvailee.   

Erityistä huomiota yhdistys haluaa kiinnittää lasten lisääntyneeseen ylipainoon. Suomessa joka viides 2–16-vuotias lapsi on ylipainoinen. Yhdistyksen tavoitteena onkin suojella lapsia epäterveellisten elintarvikkeiden vaikutuksilta.

Lue lisää: www.tervepaino.fi

Lue myös
Etsitkö näitä?