Post

Sote-uudistusSuun terveydenhuoltoon kaksi valinnanvapauspilottia

29.5.2018Annariitta Kottonen

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on tehnyt ensimmäiset päätökset valinnanvapauden pilottialueista. Suun terveydenhuolto oli mukana kuudessa hakemuksessa, joista nyt hyväksyttiin Keski-Suomi ja Uusimaa.

Pilottien toteutuminen edellyttää, että eduskunta hyväksyy parhaillaan käsiteltävänään olevan valinnanvapauslain. Laki on tarkoitus hyväksyä kesä–heinäkuussa.

Tulevia pilotteja on neljänlaisia. Niissä kokeillaan sosiaali- ja terveyskeskuksen ja hammashoitolan (suunhoidon yksikön) valintaa sekä asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin käyttämistä. Pilotti voi olla myös näiden yhdistelmä.

Suunhoidon pilotissa maakunnan asukas voi valita hammashoitolan, josta hän saa suun ja hampaiden hoitoa. Hammashoitola voi olla julkinen tai yksityinen palveluntuottaja, jonka hankehallinnoija on hyväksynyt mukaan pilottiin valinnanvapauslain mukaisesti. Tavoitteena on pilotoida palveluntuottajille asetettavia ehtoja sekä sopimus- ja korvausmalleja. (http://alueuudistus.fi/valinnanvapaus/pilotit.)

STM valitsee pilotit ja myöntää rahoituksen. Syksyllä 2018 järjestetään toinen hakukierros. Ihmisten arjessa STM arvioi pilottien alkavan näkyä viimeistään ensi vuoden alussa.

Valinnanvapauspilottien lisäksi käynnissä on valinnanvapauskokeiluja (tunnetaan myös palvelusetelikokeilu-nimellä), joissa valinnanvapauden elementtejä kokeillaan nykyisen lainsäädännön mukaisesti.

Lue myös
Etsitkö näitä?