Uutiset

Sote-uudistusLiitto kannattaa monikanavarahoitustyöryhmän ehdotusta

19.11.2021Anu Tilander

Monikanavarahoituksen purkamista valmistelleen työryhmän mukaan yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaukset on syytä pitää toistaiseksi ennallaan ja seurata sote-uudistuksen etenemistä. Hammaslääkäriliitto pitää esitystä hyvänä. Liiton kanta on, että yksityisen hammashoidon Kela-korvaukset ovat toimiva järjestelmä, jota tulisi kehittää.

– Suun terveydenhuollon palvelujen kannalta työryhmän päätös on järkevä. Viisasta on säilyttää Kela-korvaukset ja seurata ensin sote-uudistuksen etenemistä, kommentoi toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.

STM:n asettaman työryhmän loppuraportti julkaistiin 18. marraskuuta.

Työryhmä toteaa , että yksityisen sairaanhoidon hoito- ja tutkimuskorvausjärjestelmää ja sen rahoitusta voidaan tarvittaessa uudistaa myöhemmin, kun hyvinvointialueet ovat saaneet toimintansa käyntiin. Samassa yhteydessä arvioidaan korvausten mahdollista kohdentamista.

Lisäksi kokoomus ja kristillisdemokraatit jättivät raporttiin täydentävän esityksen, jonka mukaan yksityisen sairaanhoidon hoito- ja tutkimuskorvauksia korotetaan perus- ja erikoissairaanhoidon palvelujen saatavuusongelmien ja koronapandemian aikaansaaman hoitovelan kasvamisen vuoksi. Muut ryhmät eivät kannattaneet esitystä.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman parlamentaarisen työryhmän tehtävänä oli laatia ehdotukset monikanavarahoituksen purkamiseksi liittyen yksityisen sairaanhoidon hoito- ja tutkimuskorvauksiin (ns. Kela-korvaukset) sekä lääkekorvauksiin, lääkinnälliseen kuntoutukseen ja matkakorvauksiin.

Lue lisää:

Hammaslääkäriliiton lausunto monikanavarahoituksen purkamisen valmistelun virkamiesselvityksestä (31.8.2021): https://www.hammaslaakariliitto.fi/sites/default/files/mediafiles/kuvat/liiton_toiminta/stm_lausunto_monikanavarahoituksen_purkamisen_valmistelun_virkamiesselvityksesta_31.8.2021.pdf

Monikanavarahoituksen purkamisen parlamentaarisen työryhmän loppuraportti (18.11.2021) STM:n sivuillla: https://stm.fi/-/monikanavarahoituksen-purkamista-valmistelevan-parlamentaarisen-tyoryhman-mietinto-valmistunut

 

 

Lue myös
Etsitkö näitä?