Post

Sote-uudistusSoten kaatuminen ei yllättänyt yksityisiä hammaslääkäriketjuja

10.4.2019Juha Korhonen
suujasote_web

Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen kaatuminen kalkkiviivoilla ei hätkäyttänyt tai yllättänyt yksityisiä hammaslääkäriketjuja.

– Tämä taisi olla likemmälti kymmenes kerta, kun sote kaatui. Sitä ei siis voi pitää yllätyksenä, tiivistää Terveystalon suunterveyden liiketoimintajohtaja Petri Keksi.

Vaikka sote-uudistuksen lykkääntyminen taas kerran seuraavan hallituksen urakaksi oli lopulta melko odotettavissa ollut lopputulos, tuntuu se silti turhauttavalta.

– Oli uudistuksesta mitä mieltä tahansa, poliittinen kyvyttömyys saada kaivattu ja tarpeellinen muutos tehtyä oli ilmiönä pettymys, toteaa Mehiläinen Oy:n suunterveyden liiketoimintajohtaja Erkki Virta.

Koska sote-uudistuksen läpimeno oli näyttänyt pitkään hankalalta ja suun terveydenhuollon osalta moni asia oli uudistuksessa muutenkin auki, ei uutinen
käytännössä vaikuttanut yksityisten hammaslääkäriketjujen tulevaisuuden suunnitelmiin.

Jos soten kaatumisessa oli jotain hyvää, ainakin se selkiytti tilanteen joksikin aikaa. Muutoksia nykyiseen toivotaan silti hammaslääkäriyrityksissä.

– Kela-korvaukset ovat nyt alimmillaan, joten sikäli ollaan huonoimmassa tilanteessa. Toivotaan, että tilanne kääntyy ja myös yksityisiä palveluja käyttäville ohjautuisi yhteiskunnan subventiota, Virta kertoo.

Terveystalon Keksi toivoo, että suun terveydenhuollon erityispiirteet otettaisiin seuraavan hallituksen sote-suunnitelmissa paremmin huomioon.

– Perusterveydenhuoltoa varten luotua rakennetta yritettiin ahtaa suun terveydenhuollon muottiin, ja se osoittautui ongelmalliseksi. Kela-korvauksista luopuminen pitäisi arvioida uudelleen, jottei julkinen sektori kuormittuisi vielä nykyistäkin enemmän, Keksi kertoo.

Oral Hammaslääkärien toimitusjohtaja Jarmo Huurinainen toivoo niin ikään, että tuleva hallitus pohtisi vielä Kela-korvausjärjestelmän pitämistä hengissä. Hänen mielestään myös palvelusetelijärjestelmää sekä kansallista laatu- ja vertailujärjestelmää pitää kehittää.

– Potilaiden pitäisi pystyä tekemään vertailua muunkin kuin hinnaston perusteella. Kustannusten sijaan pitäisi puhua myös vaikuttavuudesta ja lisätä hoidon läpinäkyvyyttä, Huurinainen kertoo.

Kun seuraava hallitus palaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kimppuun, päällimmäinen ongelma yksityishammaslääkärien kannalta on edelleen rahoitus. Jo nurin menneen sote-mallin valinnanvapausmalli ei vakuuttanut hammaslääkäriketjuja, sillä julkista rahoitusta ei ollut luvassa yhtään enempää kuin julkiseen suunterveyden huoltoon käytetään tällä hetkellä kunnissa.

– Kapitaatio ei ole ongelma, jos rahoitus on mitoitettu oikealle tasolle. Nyt esitetyssä mallissa se ei olisi ollut riittävä. Silloin tuottajat eivät olisi lähteneet siihen mukaan tai vaihtoehtoisesti olisi voinut tulla isoja laatuongelmia, Huurinainen toteaa.

Huurinainen pitää nyt erityisen tärkeänä, ettei potilaita johdeta harhaan arvioitaessa tulevaisuuden muutoksia. Heille täytyy viestiä, ettei puoli-ilmaista julkisesti kustannettua hoitoa ole yksityisasemilla luvassa jatkossakaan, joten hoitokäyntejä ei kannata viivästyttää. 

Lue myös
Etsitkö näitä?