Post

ArtikkelitSome tekee julkisesta hammashoidosta julkista

12.1.2021Anni Temonen
elina_aigro
Elina Aigro vastaa Vantaan julkisen hammashoidon someviestinnästä. Stal ry valitsi Aigron vuoden 2020 hammashoitajaksi. – Pelkäävä potilas voi rohkaistua, kun näkee videolla kivan hammaslääkärin höpöttämässä paikkauksen eri vaiheista, hän kertoo sometyöstä. (Kuva: Juha Korhonen)

Vantaa haluaa tavoittaa somella kaikenikäiset

Hammashoitaja Elina Aigron seuraava suunnitelma on käydä oman mummin luona.

– Kuvaamme videon proteesien puhdistamisesta yhdessä. On tosi ihanaa nähdä mummi pitkästä aikaa, hän kertoo. Video tulee Vantaan hammashoidon Instagram- ja Facebook-tileille. Niiden ylläpito kuuluu Aigron työhön Vantaan kaupungin suun terveydenhuollon liikelaitoksessa.

Se, että Facebookiin ja Instagramiin ladataan videoita vanhusten proteesien puhdistuksesta ja kuivan suun hoidosta, on tarkoin suunniteltua työtä. Esimerkiksi Vantaan suun terveydenhuollon Insta-tilillä on datan perusteella enemmän yli 65-vuotiaita kuin alle 24-vuotiaita seuraajia. Tämä tuli yllätyksenä myös Aigrolle, mutta ihan mieluisena sellaisena. Jos ikäihmisiä ja heidän omaisiaan tavoitetaan Instagramin kautta, mikä voisi olla parempaa?

Idea somekanavan perustamisesta oli Aigron oma. Näin on käynyt monessa muussakin kaupungissa. Organisaatioiden nuoret ammattilaiset tuntevat somen ja haluavat tavoittaa siellä aikaa viettävät potilaat ja sidosryhmät. Esihenkilöiden tehtäväksi jää kannustaa, ohjeistaa ja mahdollistaa. Vantaalla sometilien luomista varten tarvittiin kirjallinen somesuunnitelma, joka kävi nähtävänä kaupungin sote-viestinnässä. Käsittelykierto kesti pari viikkoa.

Aigro ei tee kliinistä potilastyötä, vaan työaika kuluu terveyden edistämisen materiaalien ja tapahtumien suunnitteluun. Kuvat ja videot hän jakaa Instagramiin ja Facebookiin.

– Koronasta johtuneen kiireettömän toiminnan alasajon vuoksi hammaslääkäreillä oli enemmän aikaa tehdä kanssani videoita ja muuta materiaalia. Instagramin videoiden jakamiseen kehitetyllä TV-alustalla nähdään muun muassa EHL Minna-Maija Ahonen kertomassa parodontiitista. Videolla on tekstitys, mikä tukee käytettävyyttä liikennevälineissä ja lisää yleensä reilusti katsojamääriä.

Vantaa on monikielinen kaupunki. Toiseksi puhutuin kieli on viro, jota puhuu äidinkielenään yli 8 000 vantaalaista. Venäjä ja arabia ovat puhujamäärissä seuraavina.

– Vieraskielinen sisältö on ollut suosittua ja sitä on jaettu paljon eteenpäin.

Jatkossa Elina Aigron tavoitteena on löytää parempi keino lasten ja nuorten tavoittamiseksi.

– TikTok on yksi mahdollisuus. Siihen en ole toistaiseksi tarttunut käytännön syistä, hän vastaa.

– Instagramiin hiljattain tullut ominaisuus, reelsit eli kelat, on tarkoitettu lyhyiden videoiden julkaisuun ja muistuttaa TikTokia. Sovelluksen algoritmi myös nostaa keloja hyvin esille. Ehkä sillä saadaan somelokeroissaan pysytteleviin nuoriin yhteys.

Turussa tehdään omannäköistä somea

Turulla on kokemusta: kolme ja puoli vuotta hammashoidon elämää Instagramissa, yli kolme ja puolisataa postausta.

– Kaiken somen käytön perusta on, että sitä päivitetään tarpeeksi usein, jotta seuraajan mielenkiinto säilyy, sanoo Turun kaupungin johtava ylihammaslääkäri Marina Merne-Grafström.

– Muuten someviestintää ei kannata tehdä, jos siihen ei ole riittävää panostusta. Meidän Laura ja Rebekka ovat tässä onnistuneet erinomaisesti – paitsi että jutut kiinnostavat seuraajia, kanavat päivittyvät aina ja ympäri vuoden säännöllisesti, hän jatkaa ja kiittää Turun tehotiimiä.

– Tästä on tullut koko Turun suun terveydenhuollon yhteinen juttu, myöntävät Rebekka Mottram ja Laura Virtanen.

Kaksikko päivittää kaupungin suun terveydenhuollon somekanavia ja ottaa vastaan potilaiden ja kaupunkilaisten kysymyksiä, huolenaiheita ja palautetta. Kysymyksiä potilailta ja seuraajilta tulee paljon, koronan keskellä päivittäin ja usein ryppäinä.

Somessa on tavoitettu myös kouluikäiset lapset. Kaupunkilaisille palvelu on tärkeä ja henkilökohtainen.

– Eräskin koululainen otti yhteyttä Instassa yksityisviestillä ja tiedusteli, voiko hänellä olla parodontiitti, Virtanen kertoo.

– Lapsi oli jo käynyt hammashoitolassa, muttei ollut tarkastuksen yhteydessä uskaltanut ottaa asiaa puheeksi. Näistä yhteydenotoista tulee todella kiva fiilis, että olemme onnistuneet.

Mottram työskentelee Turun kaupungilla suuhygienistinä, Virtanen asiantuntijasuuhygienistin tehtävässä. Vantaan kollegansa Elina Aigron tavoin he päivittävät Facebookia ja Instagramia.

– Hammaslääkäreiltä tulee tosi paljon ideoita. Linssiluteeksi riittää halukkaita enemmän kuin ehdimme sisältöä tehdä, Virtanen iloitsee. Organisaatio on antanut vapaat kädet tehdä somesta omannäköisen. Myös Turun kaupungin viestintätiimi on auttanut tarpeen tullen.

– Saimme aloittaa sosiaalisessa mediassa hyvin matalalla kynnyksellä, eikä erityistä virallista lupaprosessia tarvittu, Mottram jatkaa.

Periaatteet somen suhteen ovat selvät. Potilasasiakirjat pidetään tarkasti kuvien ulkopuolella. Potilaat ja tapahtumissa kuvatut ihmiset eivät saa olla tunnistettavissa. Kuvissa näkyvät lapset ovat pääosin henkilökunnan omia perheenjäseniä. Jos potilaista julkaistaan tunnistettavia kuvia, pyydetään etukäteen kirjallinen suostumus.

Mottramin ja Virtasen normaaliin työviikkoon kuuluu erikseen terveyden edistämiseen varattua työaikaa. Some on kuitenkin hieman oma juttunsa.

– Some on luonteeltaan sellaista, ettei sille voi suunnitella tarkkaa työaikaa tyyliin ”päivitän sitten maanantaina kello kymmenen ja yhdentoista välillä”, Virtanen tuumii.

– Kun vastaan tulee hyvä video, joka palvelee potilaidemme eteen tehtävää työtä, se jaetaan, vaikka sitten vapaa-ajalla. Mottram on samaa mieltä

– Turussa on ilo olla osa sometiimiä.

Vantaan Instagram-tilillä on muun muassa:

  • tekstitettyjä videoita Insta­gram TV:ssä parosta ja paikkauksesta
  • tietoa hammasröntgen­kuvauksesta, välineistä ja sädeannoksista

videoklippi 1–3-vuotiaiden lasten videovastaanottopalvelusta

Turun Instagram-tilillä on muun muassa:

  • henkilökunnan esittelyjä ja hassutteluja
  • kuva pyörätuolipotilaan hoitamisesta vastaanotolla, yhdessä Invalidiliiton kanssa
  • koululaisten reppuarvonta ja monia muita kilpailuja
Lue myös
Etsitkö näitä?