Post

Maininnan paikkaSatu Lahti jatkaa Julkaisufoorumin ohjausryhmässä

30.1.2020Annika Nissinen
satulahti_2013
Kuva: Ismo Henttonen

Professori Satu Lahti valittiin uudelleen Julkaisufoorumin (JUFO) ohjausryhmään. JUFO on suomalaisen tiedeyhteisön toteuttama, tutkimuksen laadunarviointia tukeva julkaisukanavien luokitusjärjestelmä. Käytännön työ tehdään arviointipaneeleissa, ja ohjausryhmä vastaa toiminnan kehittämisestä, linjauksista ja mm. nimeää arviointipanelistit.

JUFO-luokitus on syntynyt tarpeesta arvioida tieteellistä julkaisutoimintaa määrän lisäksi myös laadullisesti. Sitä käytetään opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen yhtenä kriteerinä.

– Julkaisufoorumin tarkoituksena on ottaa eri tieteenalojen erityispiirteet huomioon ja tehdä yliopistojen välinen vertailu yhteismitallisemmaksi. Kukin tieteenala on omansa ja sitä kunnioitetaan. On tärkeää muistaa, että esimerkiksi terveystieteiden sisällä on hyvin erilaisia tieteenaloja, muistuttaa Lahti.

JUFO:n tavoitteena on kannustaa tutkijoita julkaisemaan tutkimustuloksensa korkeatasoisilla julkaisukanavilla. Samalla on tärkeää muistaa, että tasoluokitus kuvaa julkaisukanavan keskimääristä tasoa eikä sovellu yksittäisen tutkijan julkaisujen arviointiin.

Lahti painottaa, ettei työ JUFO:n ohjausryhmässä ole edunvalvontatyötä, vaan tarkoituksena on ennemminkin lisätä ymmärrystä eri tieteenalojen välillä.

– On kuitenkin hienoa, että hammaslääkäri on päässyt edustamaan terveystieteitä.

Lue myös
Etsitkö näitä?