Post

Maininnan paikkaMataleena Parikalle tenure track -professuuri Tampereen yliopistossa

21.8.2020Outi Hautamäki
mataleenaparikka1
Mataleena Parikka. (Kuva: Tiina Lautala)

Hammaslääkärilehden tieteellinen päätoimittaja HLT, dosentti Mataleena Parikka on nimitetty immunobiologian tenure track -professoriksi Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekuntaan. Tenure track -mallissa yliopisto tarjoaa tutkijalle urapolun, jota pitkin on mahdollista edetä säännöllisten arviointien kautta professoriksi.

Parikan tenure track -tehtävään kuuluu tutkimus- ja opetustyötä sekä asiantuntijatehtäviä.

– Johdan infektiobiologian tutkimusryhmää ja seeprakalacorepalvelulaboratoriota sekä opetan immunologiaa ja seeprakalan käyttöä malliorganismina biolääketieteellisessä tutkimuksessa.

Nyt aloittaessaan tehtävässä Parikka on asetettu ulkopuolisten asiantuntijoiden arvion mukaisesti kolmivaiheisen tenure track -urapolun toiseen vaiheeseen eli tenure track -professoriksi.

Eteneminen urapolulla perustuu yliopiston kanssa aluksi sovittaviin henkilökohtaisiin tavoitteisiin, jotka tähtäävät pätevöitymiseen seuraavaan urapolun vaiheeseen eli professoriksi.

– Neljän vuoden päästä seuraa etenemisarviointi, jonka perusteella yliopisto päättää, voinko siirtyä seuraavaan uravaiheeseen.

– Hienointa tässä mallissa on se, että yliopisto sitoutuu tukemaan minua tavoitteiden saavuttamisessa ja urapolulla etenemisessä. Tästä yhtenä esimerkkinä on ”starttipakettina” myönnetty kaksivuotinen tutkijatohtorirahoitus, jolla voin rekrytoida uuden postdoc-tutkijan ryhmääni.

Parikka katsoo Hammaslääkärilehden tieteellisen päätoimittajuuden tukevan tenure track -tehtävään liittyviä tavoitteita.

– Tieteellisellä päätoimittajalla on myös näköalapaikka Suomen hammaslääketieteeseen, ja tehtävä avaa mahdollisuuksia verkostoitumiseen. Tenure track -tehtävä puolestaan tuo mahdollisuuden panostaa tavoitteellisesti tutkimustyöhön ja pätevöitymiseen tieteen ammattilaisena ja kehittää siten valmiuksiani toimia tieteellisenä päätoimittajana.

Lue myös
Etsitkö näitä?