Post

Maininnan paikkaKristiina Heikinheimolle merkittävä tutkijapalkinto

29.5.2020Laura Kimari

Turun yliopiston dosentti Kristiina Heikinheimolle on ensimmäisenä suomalaisena myönnetty IADR Distinguished Scientist Award in Oral Medicine & Pathology -palkinto.

Kyseessä on International Association of Dental Research (IADR) -järjestön arvostettu suulääketieteen ja suupatologian tutkijapalkinto. Se myönnetään vuosittain tunnustuksena pitkäaikaisesta, korkeatasoisesta tutkimustyöstä, joka on auttanut ymmärtämään suun ja leukojen alueen rakenteiden terveyttä ja sairauksia määritteleviä mekanismeja.

Kristiina Heikinheimo toimii yliopistonlehtorina Turun yliopiston suu- ja leukakirurgian osastolla sekä vierailevana professorina King’s Collegessa Lontoossa. Heikinheimo on luonut Turun yliopistoon ainutlaatuisen suun ja leukojen alueen kasvainten tutkimuslinjan. Hän on kansainvälisesti arvostettu molekyylipatologian asiantuntija ja luennoitsija sekä mm. Maailman terveysjärjestön (WHO) pään ja kaulan alueen kasvainluokituksen toimituskunnan jäsen.

Heikinheimon tutkimusryhmän tavoitteena on löytää suun ja leuan alueen kasvaimia aiheuttavia geenivirheitä, parantaa kasvainten diagnostiikkaa ja hoitoja sekä kehittää uusia lääkehoitoja.

– Visioni on, että tulevaisuudessa suun ja leukojen alueen kasvainten luokitus perustuu löydettyihin geenivirheisiin, ei yksinomaan kudoksissa todettaviin solu- ja morfologiamuutoksiin, Heikinheimo toteaa.

– Myös kasvaimen ennuste ja hoito paranevat, kun syntymekanismi on tiedossa. Uskon, että tulevaisuudessa saamme suun ja leuan alueen kasvainten hoitoon kirurgian rinnalle genetiikkaan perustuvia täsmälääkkeitä.

Lähde: Turun yliopiston tiedote: Merkittävä kansainvälinen tiedepalkinto Kristiina Heikinheimolle. Julkaistu 7.5.2020.

Lue myös
Etsitkö näitä?