Ihmiset

Kielen päälläRiittävän hyvää parempi

17.5.2024Anni Temonen
Kuva: Joni Niskanen

Hammaslääkärit ovat tunnollisia ja kunnianhimoisia ihmisiä. Osa on perfektionisteja, ja meille on tärkeää, että tunnemme tekevämme työn hyvin. Laatu- ja vaikuttavuusmittaristot poimivat potilastietojärjestelmistä suoritteemme ja piirtävät niistä pylväsdiagrammeja. Ammatillinen itsetunto ja innostus saavat nostetta, kun käppyröidenkin mukaan asiat ovat hyvin.

Usein kunnianhimoiselle ihmiselle annetaan hyvää tarkoittava neuvo: sinä riität. Riittää, että teet työsi ja hoidat koulusi riittävän hyvin. Ole armollinen itsellesi. Aina ei tarvitse yltää super-tasolle. Neuvoja todella myös tarkoittaa tätä, ellei satu olemaan potilas, joka tapaa lääkärinsä ennen Le Fort I -osteotomiaa. Jokaisen hammaslääkärin työhön kuuluu tilanteita, joissa ainoa kunniallinen vaihtoehto on olla niin tarkka ja huolellinen kuin joka ikisestä hermosolusta lähtee.

En ole tehnyt semantiikan eli sanojen merkityksen tutkimusta, mutta jos sellainen päivä koittaisi, tutkisin riittää-verbiä. Tutkimusolettamani olisi, että se ei ole kaikkein tehokkain vaikuttava aine riittämättömyyden kanssa kamppaileville. Ongelma sinä riität -sanaparin kanssa on se, että perfektionisti kuulee sinnikkäästi, miten lause jatkuu: Tuokin riittää, MUTTA toki olisimme iloisia, jos pistäisit vielä vähän paremmaksi.

Nuori lääkäri, esikoiskirjailija Lari Karjula pohti riittämisen problematiikkaa hiljattain sosiaalisen median tilillään. Supersuoritusten tavoittelusta ei pääse eroon riittämispuheella, vaan siten, että supersuoritusten tekeminen aina ja kaikessa alkaa tuntua suorastaan typerältä, hän kirjoitti. Perfektionistille tavoitteena tulisi olla tasapaino itsen kanssa.

Siksi viljelen esihenkilönä mieluummin toisenlaista verbivalikoimaa ammatillisen itsetunnon petrimaljalla. Odotan huippuammattilaiselta sitä, että hän osaa sovittaa taitonsa olemassa oleviin olosuhteisiin ja resursseihin. Hän käyttää haavan ompeluun tarkoituksenmukaisesti aikaa, jotta haava umpeutuu, toiminta pyörii ja seuraavakin potilas pääsee vastaanotolle ajoissa. Hän tekee potilasasiakirjamerkinnät, joista kollega löytää tarvittavan mutta jotka pääsääntöisesti vapauttavat kahville työkaverien kanssa.

Esihenkilönä pidän ihailtavana sitä, että meille tulevat kandit lukevat tentteihin, mutta ehtivät tutustua myös kurssitovereihinsa ja nukkua. Jos Krebsin syklin tenttivastauksesta tuli miinuspisteitä, voi ammatillisen kompetenssin näkökulmasta olla kympin arvoinen päätös jatkaa jo kohti kuntosalia sen sijaan, että kuluttaa jaksamispatteriaan tentin arvosanan korotukseen.

Ammattilainen osaa jakaa voimavarojaan, kiinnostustaan ja huolellisuuttaan. Eräänä iltana kuljetin esikoista kaupunkiin vauvan istuessa turvaistuimessaan. Nenänpäässä ja poskissa, siis vauvan, oli rippeitä luumu­soseesta. Selitin esikoiselle, että olin allokoinut aikani monen tehtävän kesken, ja siisteyden taso oli nyt vauvan hyvän olon ja ympäristön vaatimusten suhteen sopiva.

Kun astumme valokuvaamoon ja asettelemme kuopusta kuvauskuntoon, olen valmis tavoittelemaan lähes täydellistä soseiden putsausjälkeä. Valokuvaaja voi vielä kuvien jälkikäsittelyllä hoitaa loppusilauksen.

Anni Temonen
johtava hammaslääkäri Kainuusta

Lue myös
Etsitkö näitä?