Post

ArtikkelitOmahoidon tuki palveluvalikoimaan

23.4.2021Juha Korhonen

Palveluvalikoimaneuvosto Palko suosittelee, että omahoidon tukeminen ja elintapaohjaus vaikuttavilla menetelmillä kuuluvat terveydenhuollon palveluvalikoimaan. Uusi suositus koskee korkean riskin potilaita ja sillä tavoitellaan huonon suuhygienian aiheuttaman sairastumisriskin pienentämistä.

– Palkon suositukset on kohdennettu erityisesti palvelujen järjestäjille. Kun mennään uutta sotea kohti, on tärkeä tietää, mitä kaikkea yhdenvertaisilta palveluilta edellytetään. Kun asioiden tärkeys ymmärretään, niihin osataan myös resursoida, kertoo STM:n erityisasiantuntija Sari Koskinen.

Suosituksen tavoitteena on vaikuttaa karieksen ja kiinnityskudossairauden ennaltaehkäisyyn kiinnittämällä huomiota muun muassa ruokavalioon ja hampaiden harjaamiseen sekä huomioimalla syljeneritykseen vaikuttava lääkitys. Suositus koskee potilaita, joilla on jo todettu korkea riski sairastua kansantauteihin ja joilla sairastumisen todennäköisyyttä voidaan hyvällä suuhygienialla pienentää.

Jotta suosituksen tavoitteita saavutetaan, pitää muun muassa tunnistaa korkean riskin ryhmään kuuluvia potilaita ja saada heidät hoitojärjestelmän piiriin sekä varmistaa, että henkilöt, joilla on lisääntynyt avun tarve, saavat suun omahoitamiseen tarvitsemansa tuen ja avun. Tuki ja ohjaus pitää varmistaa myös silloin, kun potilaalla ei ole tarvittavia välineitä digitaalisten palvelujen käyttöön. Tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan terveyden- ja sosiaalihuollon ammattihenkilöiden yhteistyötä, tiedonkulkua sekä hoitosuunnitelma.

Lue myös
Etsitkö näitä?