Uutiset

Juuri nytOdottavissa tunnelmissa

30.12.2022Nora Savanheimo
Nora Savanheimo. (Kuva: Kimmo Brandt)

Hammaslääkäriliiton hyvinvointialuekierros jatkuu alkuvuoden 2023 ajan. Tavoitteena on olla hammaslääkärien tukena uudistuksessa sekä tarjota tietoa ja tilaisuus keskustella mietityttävistä asioista. Osallistujamäärä on yllättänyt erittäin positiivisesti. Tunnelma on yhdellä sanalla kuvattuna ollut odottava.

Paikallisosastojen hallituksilta kerättiin kierrosta varten kysymyksiä, jotka alueella mietityttävät. Asioita tuli paljon, ja alueen valmistelutilanne selvästi vaikutti siihen, mitä kysyttiin. Vastauksia on käyty läpi tilaisuuksissa yhdessä liiton asiantuntijoiden ja kunkin alueen valmisteluissa mukana olevien hammaslääkärien kanssa. Kaikkiin asioihin ei vuoden vaihtuessa ole vastauksia, mutta on tärkeää nostaa esille myös näitä asioita, jotta ne voidaan valmistelussa huomioida.

Hammaslääkärilehden numerossa 1/2023 kerrotaan tilaisuuksista ja osasta niissä käsitellyistä asioista – työnantajan muuttumisesta, Lääkärisopimuksesta ja sen uudistamisesta, palkkaharmonisaatiosta ja yksityisellä sektorilla työskentelevän hammaslääkärin mahdollisuuksista olla mukana palvelujen tuottamisessa hyvinvointialueilla.

Muita tilaisuuksissa ja liittoon tulleissa yhteydenotoissa mietityttäviä asioita ovat olleet esimerkiksi organisaatioiden rakentuminen, Kela-korvausten tulevaisuus, työhyvinvointi, hoitovelka, hoitotakuu, työvoiman saatavuus, palveluvalikoima, priorisointi, paikalliset sopimukset, virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen järjestelyt, hoitopaikan valinnan ja ennalta ehkäisevän hoidon toteutuminen ja erikoishammaslääkäripalvelut alueella. Kunnissa, joissa esimerkiksi hoitoon pääsy ja työhyvinvointi ovat hyvällä mallilla, hammaslääkäreitä on mietityttänyt yhdistyminen suuremmalle alueelle – säilyvätkö työn teon joustavuus ja hyvät työskentelyolosuhteet. Tämä käy ilmi myös lehden 1/2023 jutussa uusiin hyvinvointialueisiin liittyen.

Paljon valmistelutyötä on tehty, ja työ jatkuu. Kärsivällisyyttä ja keskeneräisyyden sietämistä tarvitaan edelleen, kuten myös yhteistyötä ja huolten kuulemista. Me Hammaslääkäriliiton asiantuntijat autamme eteen tulevissa asioissa. Aihetta käsitellään myös kevään työmarkkinatutkimuksen yhteydessä. Haluamme olla tukenanne muutoksessa.

Nora Savanheimo
Hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja

Lue myös
Etsitkö näitä?