Post

ArtikkelitNormaalitila häämöttää?

7.9.2020Heli Mikkola
avohilmo_uusi_web
Käynnit hammaslääkärien, suuhygienistien ja lääkärien vastaanotoilla viikoilla 8/2020–35/2020. Tilastossa ovat mukana viiden työpäivän viikot. Lähde: ...

Elokuun loppu toi hammaslääkärikäynnit lähelle ajankohdan normaalitilaa.

Hammaslääkäriliiton erikoistutkija Jaakko Koivumäki arvelee, että 65 000 hammaslääkärikäynnin viikkoraja voi hyvin ylittyä syyskuun aikana, jolloin tilannetta voisi luonnehtia normaaliksi. Arvio perustuu perusterveydenhuollon avohoidon käyntejä tilastoivaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Avohilmo-rekisteriin.

– Toisaalta mikä on normaalitaso, kun koronakeväänä kertynyttä hoitovelkaa pitäisi maksaa takaisin? Hammaslääkärikäyntejähän jäi keväällä toteutumatta useampi kymmenentuhatta per viikko, Koivumäki sanoo.

Avohilmon tietoja tarkasteltaessa näyttää Koivumäen mukaan siltä, että lääkärikäynnit ehtivät palautua normaalimääriin jo kesäkuun alkupuolella. Hammaslääkärikäynneissä käänne kohti normaalitilaa tapahtui elokuun ensimmäisellä viikolla. Helmikuun puolivälin viikkoon 8 verrattuna käynneissä oli elokuun viimeisellä viikolla (viikko 35) kuitenkin edelleen lähes 24 prosentin notkahdus.

Tilannetta olisi hedelmällisintä verrata vuoden takaisiin lukuihin, joita Avohilmosta ei kuitenkaan ole saatavilla. Paremman puutteessa normaalia syyskuuta edustaa Koivumäen arviossa helmikuun viikko 8. Suun terveydenhuoltoa koskevien Avohilmon tietojen tarkkuus on parantunut vuoden aikana, joka myös hankaloittasi vertailua – jos aiempia lukuja siis olisi saatavilla.

– Täydellisiä luvut tuskin ovat vieläkään, mutta pidän nyt havaittavaa isoa kuvaa uskottavana.

Lue myös
Etsitkö näitä?