Uutiset

Kielen päälläNaaman kuuluu näkyä

28.1.2022Tiina Ranne
tiina_ranne-kolumni_uusi

Turussa on paikallispubi, jolla on vankka asiakaskunta ja jota kutsutaan naamabaariksi. Baareilla on tapana vaihtaa nimeä tai postiosoitetta, mutta tämä paikka säilyttää pintansa.

Baarimikon työntäyteiset kädet pysyvät kohti vedetyissä oluthanoissa vuodesta toiseen. Naamabaari-nimen kuultuani ajattelin, että siellä vedetään niin sanotusti ”naamat”, mutta nimi tuleekin kuulemma baarin ikkunateippauksista. Ne on tehty vilkkaasti liikennöidylle kadulle päin siten, ettei sisällä istuvista näy ohikulkeville kuin tärkein – naama.

Aluevaalien alla myös kadunvarsilla ja sanomalehdissä on näkynyt valtavasti naamoja. Luotettavia, vakuuttavia, hoivaavia, pelastavia, suoraan ja viistosti eteenpäin katsovia, hymyileviä ja totisia, erikokoisilla tahtotiloilla ladattuja suomalaisia naamoja.

Kun Matti Vanhasen ensimmäinen hallitus tahtotilansa huipulla vuonna 2005 käynnisteli kunta- ja palvelurakenneuudistusta, jota sittemmin alettiin kutsua sote-uudistukseksi, eivät jo silloin naamabaarissa istuneet voineet kuvitellakaan, kuinka kauan peliaikaa kuluisi uudistuksen saattamisessa pisteeseen, jota myöhemmin alettiin kutsua maaliksi. Mikä muuten sinun mielestäsi on tuo maali? Uudistuksen eteenpäin saamiseksi tarvittiin päätös valtakunnan pirstomisesta 21 hyvinvointialueeseen. Maaleja on siis yhden asemesta jatkossa ainakin 21. Käy mielessä, että varsinainen peliaika on vasta alkamassa.

Aluevaaleilla haettiin pelaajat, ja joukkueet kasattiin kirjavasta porukasta. Toivoin – kuten pelin henkeen kuuluu – että oma suosikkinaamani pääsisi joukkueeseen mukaan ja osoittautuisi nyt kentällä tähtipelaajaksi. Ja kunpa kanssapelaajilla kunto kestäisi koko tulevan kauden, saatikka että he joukkueena säästyisivät loukkaantumisilta. Poliittisella pelikentällä kun sekin on mahdollista.

Sekin tässä nyt hieman surettaa, kuinka huonosti voidaan Helsingissä ja Ahvenanmaan maakunnassa, kun päättivät jättäytyä hyvinvointialueiden ulkopuolelle. Jos naurahdit, ja asut kehäkolmosen ulkopuolella, paras että emme irvileukaile. Tässä voi nimittäin käydä niin, että pallo vierii ihan väärään nurkkaan, ja voittajat löytyvät näistä edellä mainituista omanarvontuntoisista väestökeskuksista.

Yhtä kaikki, ilmassa on ollut suurta hehkutusta Suomen ensimmäisistä aluevaaleista, maailman ensi-ilta. Oi kuinka toivonkaan, että pelaajat, jotka tulimme valinneeksi, olisivat viisaita ja osaavia. Kykenisivät hyvään joukkuehenkeen ja paikallispeliin, omilla päätöksillään meidän kaikkien parhaaksi. Vilttiketju, vaihtopenkki, ”varusteet petti”, ”vääntö ei riittänyt” ja muut tunteita nostattavat pelitermit, kunpa näillä ei tiivistettäisi tulevan nelivuotiskauden sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä pelastustointa.

Vaalikahvien sijaan baarissa nautitaan vaaliolut. Kaduilta uudet naamat siivotaan kokouspöytien ääreen. Baarissa tuttavallisesti lie sama jengi, tai ei sitä koskaan tiedä. Pitääkin laskea ohi ajaessa, ovatko kaikki naamat tallella.

Tiina Ranne
HLT, yksityishammaslääkäri Turusta

Lue myös
Etsitkö näitä?