Post

ArtikkelitMatriisinauhojen puute puhuttaa

22.1.2021Outi Hautamäki
matriisinauhat
Kuva: Anni Temonen

Moni hammaslääkäri on viime aikoina tuskaillut, kun on pitänyt pärjätä ilman viidennen luokan matriiseja. Selvitimme, mistä johtuu, että niitä ei saa.

Kyseisiä matriisinauhoja valmistanut pieni ruotsalainen perheyritys Nyström & Co. lakkautti toimintansa viime keväänä, koska heidän vanha tuotantolaitteistonsa olisi pitänyt uusia mittavin investoinnein.

Nyströmin tuotteita 65 vuotta myynyt yhdysvaltalaisyhtiö Dentatus päätti kesällä investoida uusiin tuotantolaitteisiin ja jatkaa nauhojen tuotantoa, mutta syksyllä huomattiin, etteivät uudet laitteet sittenkään toimi pitkällä tähtäimellä.

– Päätimme uusia tuotantolaitteiston vielä kerran, ja ensimmäinen tuote-erä valmistui tammikuun alussa, kertoo Dentatuksen Ruotsin edustaja David Solomon.

– Meillä on suuri määrä jälkitilauksia, ja niiden toimitukset saamme tehtyä arviolta helmikuun puoliväliin mennessä. Sen jälkeen pystymme toimittamaan tilauksia jälleenmyyjille ajantasaisesti.

Plandentin tuotepäällikkö Christina Uuskallion mukaan sitä, milloin nauhoja on saatavana suomalaisilta hammastarvikefirmoilta, on vielä vaikea arvioida.

– Ilmoitamme nettisivullamme, kun matriisit ovat tilattavissa, hän kertoo.

Siihen asti V luokan nauhojen tilalla kolmos- ja viitospintojen paikkauksessa kannattaa käyttää ”nypyllisiä” muotoiltuja matriiseja, joita monet hammaslääkärit ovat pitäneet ihan hyvinä. Ientaskulankaa voi myös käyttää, mutta se on työlästä, vaatii usein puudutuksen ja vie paljon aikaa.

Lue myös
Etsitkö näitä?