Uutiset

Kielen päälläMagic & Jordan

27.8.2021Anni Temonen
anni_temonen_verkko

Vuonna 1963 syntyneestä Michael Jordanista tuli 1980- ja 90-luvuilla kulttuuri-ikoni. Hän on mahdollisesti maailman paras koripalloilija, ja hän on varmuudella maailman viidenneksi vaurain mustaihoinen ihminen ja kaikkein vaurain entinen urheilija. Niken valmistamat, hänen mukaansa nimetyt Air Jordan -kengät ovat maailman myydyimpiä. Superlatiivit ilmeisesti sopivat hänelle.

Jordanin rinnalla tähteili samoina vuosina toinenkin taitava pussittaja. Earvin ”Magic” Johnson syntyi 1959, pelasi upeaa korista 1980- ja 90-luvuilla ja on myös yksi maailman parhaista koripalloilijoista. Jordan ja Magic kuuluivat Dream Teamiin, joka voitti Yhdysvalloille olympiakultaa.

Jos siis maailman suosituimpaan (superlatiivit jatkuvat) hakukoneeseen laittaa hakusanoiksi Jordan Magic, palvelinkeskus palauttaa miljoonia osumia. 212 miljoonaa hakutulosta 1980- ja 90-luvuilta, ajalta ennen sosiaalista mediaa. Se ehdottaa signeerattuja kultaisia pelipalloja, olympiarenkaita, pohjelihaksia donkatessa ja NBA-uutiskuvia. Hakukone ei ihan heti tunnu ymmärtävän, että pienen tytön elämässä oli silloin paljon kiinnostavampikin asia: Jordan Magic oli tähänastisen elämäni paras hammasharja.

Alun perin norjalainen W. Jordan Børste & Penselfabrik A/S valmisti hiuskampoja. Joku yrityksessä sai 90-luvulla idean väriä vaihtavasta manuaaliharjasta. Harjan materiaali oli termokrominen, lämpötilan mukaan väriä palautuvasti vaihtava. Harja teki sen, mikä nykyään ymmärretään aikuisten tehtäväksi. Se oli valmentaja, joka sai lapsen harjaamaan riittävän kauan.

Kylpyhuoneen pikkuruisessa mukissa oli kaksi tällaista harjaa: punainen, joka muuttui kämmenen lämpimässä puristuksessa vähitellen oranssihtavasta keltaiseksi, ja sininen, joka taittoi vaaleanpunaiseen. Jos malttoi harjata tarpeeksi kauan, harjan väri muuttui, kenties hieman laikukkaasti. Joskus harja ei eksynyt suuhun – sitä halusi pitää kämmenen puristuksessa ja vain odottaa värien ilotulitusta.

Mitä Magic-harjoille tapahtui? Samoihin aikoihin, kun Magic Johnson lopetti uransa, myös rakkaimpien harjojeni tuotantolinja päättyi. Pian sen jälkeen sain kiinteät kojeet, niille sopivan erikoisharjan ja etäännyin lapsuuden väritaiasta.

Jossain vaiheessa koronan aiheuttama kotikeskeinen aika herätti toiveet termokromisen harjan löytymisestä. Varovainen produktspørsmål, tuotetiedustelu, lähti kohti Norjaa. Vieläkö he valmistavat niitä?

– Jordanilla oli aiemmin tosiaan Jordan Magic -niminen hammasharja. Tuotanto alkoi 1994 ja kesti vuoteen 1997, vastasi tuote-edustaja Jan Erik.

– Tuotteen uudelleenlanseerausta on itse asiassa hiljattain mietitty, hän kirjoitti, mistä ilahduin.

– Harjan [lämpöreagoiva] materiaali ja valmistustekniikka on vain erittäin kallista, ja siksi projektia ei viety pidemmälle, hän jatkoi, ja palasin maanpinnalle.
Joskus verikokeessa tai koronanäytteenotossa annettu kimaltava tarra tai eläinfiguuri voi ylittää vanhempien kaikki kyvyt ja taidot. Lapsen mielen tavoittanut harja piti kiilteeni terveenä. Kullanarvoisia ovat kaikki keksinnöt, jotka saavat kiinni lapsen olemuksesta ja edistävät tämän hyvinvointia.

Anni Temonen
terveyskeskushammaslääkäri Kainuusta

Lue myös
Etsitkö näitä?