Uutiset

LuottamusmiehetLuottamusmies auttaa ja oppii itse

27.1.2023Outi Hautamäki, Juha Korhonen
– Konkariluottamusmiehiltä olen saanut esimerkiksi käytännön vinkkejä neuvotteluihin, Salla Saranpää kertoo. (Kuva: Johannes Tervo)

Luottamusmiestehtävä ehdottomasti antaa enemmän kuin ottaa, kokee Pohjanmaan hyvinvointialueella varaluottamusmiehenä toimiva vaasalainen Salla Saranpää.

– En tuntenut ennestään ketään luottamusmiestä enkä tiennyt luottamusmiestoiminnasta paljonkaan aloittaessani tehtävässä, hän kertoo viiden vuoden takaisista tunnelmista.

Aloituskohta oli vuonna 2017, kun pitkään luottamusmiehenä toiminut Liisa Haakana jäi eläkkeelle ja hänelle tarvittiin tehtävään jatkaja.

– Luottamusmieheksi ei ollut hirveästi tunkua. Kun halukkaita ei ollut, päätin ryhtyä, koska pidin tosi tärkeänä, että hammaslääkäreillä on alueella oma edustus.

Saranpää edustaa hyvinvointialueella lähes sataa hammaslääkäriä yhdessä Riitta Kahran kanssa.

– Riitan jäädessä tänä vuonna eläkkeelle toivoisinkin uutta hammaslääkäriluottamusmiestä jatkamaan kanssani.

Saranpää on ollut mukana vaikuttamassa esimerkiksi paikallisissa sopimusneuvotteluissa, alueen edunvalvontatyöryhmässä ja uusien hammaslääkärien rekrytointihaastatteluissa. Pohjanmaan hyvinvointialue käynnistyi jo vuosi sitten, ja viime vuoden aikana on käyty myös palkkaharmonisaationeuvotteluja, joihin Saranpääkin on osallistunut.

– Muutamia yhteydenottoja olen saanut kollegoilta esimerkiksi loma-asioista ja palkanlisistä. Lähinnä asiat ovat olleet sellaisia, jotka selviävät työehtosopimuksesta, Saranpää sanoo.

 

Tietoa, valmiuksia, kollegoja ja verkostoitumista

Saranpää kertoo oppineensa luottamusmiehenä paljon.

– Esimerkiksi paremmin ymmärtämään lääkärisopimusta ja tuntemaan työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia.

Luottamusmieskoulutuksia Saranpää pitää erittäin tärkeinä. Osa koulutuksista on ajankohtaisia luottamusmiespäiviä ja toisissa opitaan vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja. Erilaisia koulutuksia on noin joka toinen kuukausi.

– Koulutuksista olen saanut paljon tietoa esimerkiksi kulloinkin ajankohtaisista asioista, uudesta tai päivittyneestä työehtosopimuksesta, sopimusmuutoksista ja hyvinvointialueille siirtymiseen liittyvistä asioista. Koulutuksissa on yleensä eri teemoja, kuten palkkaus, lomat tai sopimuksen tulkinta ja noudattaminen sekä työntekijä- että työnantajapuolelta.

– Tietojen ja valmiuksien lisäksi olen päässyt tutustumaan hienoihin kollegoihin ja verkostoitumaan. On tärkeää kuulla, miten erilaisissa tilanteissa muualla on onnistuttu ja omassa työyhteisössä yrittää vaikuttaa sen mukaan toimintatapoihin. Konkariluottamusmiehiltä olen saanut esimerkiksi käytännön vinkkejä neuvotteluihin.

 

Ajankäyttö useimmiten hallinnassa

Varaluottamusmiehenä Salla Saranpäälle ei ole varattu tehtävää varten varsinaista työaikaa.

– Työnantaja on ollut joustava ja antanut kuitenkin hoitaa tehtävää työajalla. Tunnit kertyvät minulle ylitöinä, ja saan pitää ne vapaana. Teen 80-prosenttista työviikkoa, joten se hoituu käytännössä yleensä ihan sopivasti, mutta jos olisin täydellä ajalla, se ei käytännössä onnistuisi.

– Välillä on viikkoja, jolloin en tarvitse tehtävään työaikaa ja välillä taas viikkoja, jolloin sen hoitamiseen menee useampi tunti. Joskus ajankäyttö on hankalaa. Pääluottamusmies neuvottelee parhaillaan hyvinvointialueen luottamusmiessopimuksesta, jossa huomioidaan myös luottamusmiesten ajankäyttö, Saranpää kertoo.

Työpaikalla Vaasassa Saranpäähän suhtaudutaan hänen mukaansa kuten muihinkin kollegoihin.

– En ole huomannut muuta kuin että erimielisyystilanteissa minulta saatetaan pyytää mielipidettä ja kahvipöytäkeskustelussa esiin nousevista työsuhdeasioista minulta silloin tällöin kysytään kantaa tai tarkempaa tietoa.

Saranpää rohkaisee kollegoja lähtemään luottamusmieheksi uudessa hyvinvointialuemallissa.

– Koen, että päätökseni lähteä luottamusmieheksi oli oikea. Uusiin kollegoihin tutustumisen ja verkostoitumisen lisäksi luottamusmiehenä toimiminen tuo vaihtelua omaan työnkuvaan ja antaa mahdollisuuden vaikuttaa. Rohkeasti vain mukaan!

 

Toiveena päästä nuorempien tueksi

Siinä missä Salla Saranpää ryhtyi pestiin kollegan jäädessä eläkkeelle, Marjo Juntunen on jo yli 20 vuoden luottamusmiesuran jälkeen tähyilemässä seuraajaa. Hän pohtii edelleen osallistumista kevään luottamusmiesvaaleihin, vaikka arveli jo luopuvansa tehtävistä.

Oulun suurimmassa suun terveydenhuollon yksikössä Dentopoliksessa Kontinkankaan hammashoitolassa ja SEHYn pelkopoliklinikalla työskentelevä hammaslääkäri edustaa noin sataa hammaslääkäriä Oulun alueella yhtenä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen varaluottamusmiehistä.

– Asetun ehkä ehdolle, jos näyttää, että homma ei muuten pelitä. Yritän kyllä aktivoida nuoria mukaan. Olisi ihanaa, kun heitä lähtisi ehdolle – voisin olla heille tutorina.

Seuraava luottamusmiespesti olisi joka tapauksessa Juntusen viimeinen, sillä pian kolmivuotisen kauden jälkeen hän jää eläkkeelle. Kuluneista vuosista on jo nyt hyvät muistot.

– Voin suositella tehtävää ihan kaikille, jotka ovat kiinnostuneet yhteisten asioiden hoitamisesta. Tämä on tosi monipuolista, ja aina oppii uutta. Aloittelevien luottamusmiesten ei tarvitse pelätä, vaan liitot järjestävät tosi hyvää koulutusta.

Juntunen korostaa moneen otteeseen, että Hammaslääkäri- ja Lääkäriliitto tarjoavat tarvittavan avun.

– Tätä ei tarvitse tehdä yksin, vaan aina on tuki ja turva liitoista. Itse ei tarvitse olla lakimies tai kaiken alan asiantuntija, vaan kaikkeen saa apua.

Pienestä kunnasta isompaan

Kun Juntunen aloitti luottamusmiesuransa, hän työskenteli Haukiputaan terveyskeskuksessa. Tehtävää markkinoitiin hänelle sillä, ettei pienessä terveyskeskuksessa olisi paljon tekemistä.
Se ei ihan pitänyt paikkaansa, vaan jo ensimmäisenä vuonna piti alkaa miettiä, miten virkaehtosopimukseen tulleita tehtäväkohtaisia palkkoja ja henkilökohtaisia lisiä alettaisiin kohdistaa.

– Heti pääsi hommiin! Pienessä yksikössä oli mutkatonta, kun kaikki tunsivat toisensa. Hallintoonkin oli hyvät suhteet ja luotto – he usein sanoivat, että kerropa meille, miten tämän asian pitäisi mennä. Olin myös lääkärien luottamusmies, noin 20 työntekijää edustanut Juntunen kertoo.

Haukipudas liittyi kuntaliitoksen myötä Ouluun vuonna 2013, ja Juntusesta tuli koko Oulun kaupungin hammaslääkärien luottamusmies. Vuonna 2018 hän siirtyi Haukiputaalta Dentopolikseen.

Kaikki eivät olleetkaan enää tuttuja, ja yhteistä säveltäkin piti välillä opetella.

– Kaikille on samat säännöt työajoissa – ei voi mennä ja tulla miten sattuu.

Juntunen muistaa olleensa äimän käkenä, kun useampi nuori naiskollega otti yhteyttä saman asian tiimoilta. Kun pätkätöitä tehneet naishammaslääkärit olivat jäämässä äitiyslomalle, heidän sopimuksensa oli tehty vain äitiysloman kynnykselle.

– Ehkä esimiehet kuvittelivat tekevänsä oikein. Työntekijöistä on ollut Oulussa paljon tarjontaa, kun yliopistosta tuli uusia nuoria.

Juntunen saa kollegoilta viikoittain kysymyksiä. Joskus niihin on reagoitava nopeasti, joskus on aikaa odottaa ja selvitellä.

Juntusen työviikosta perjantait on varattu luottamusmiestöihin. Se on yleensä riittänyt tehtäviin. Jos työ on valunut muille viikonpäiville, on Juntunen voinut lyhentää perjantaipäiväänsä.

 

Oppia ja kunnioitusta

Luottamusmiehenä tutuiksi ovat tulleet niin kollegat kotikaupungista kuin hammaslääkärit ympäri Suomen.

– Jos jokin askarruttaa, voi matalalla kynnyksellä kysyä apua muualla asuvilta kollegoilta, että miten tämä teillä hoidetaan.

Myös välit esimiehiin ovat tavallista läheisemmät, kun heidän kanssaan tulee keskusteltua ja hoidettua muutostilanteita.

Juntunen on ilahtunut koulutusten monipuolisuudesta. Niiden anti ei ole pelkkää virkaehtosopimusta, vaan niistä on saanut neuvoja muun muassa ihmisen kohtaamiseen ja neuvottelutilanteisiin – siihen, millä tavalla asioita on hyvä ottaa esille. Luottamusmiestehtävät ovat opettaneet ihmisten tuntemusta ja kunnioitusta siitä, kuinka paljon yhteisten asioiden eteen tehdään ­töitä.

– Aloittelijan ei tarvitse pelätä, liitot järjestävät tosi hyviä koulutuksia. Kaikkea ei tarvitse osata. En minäkään tiedä kaikkea, vaikka olen näin kauan ollut.

 

Vieläkö vaaliin ehtii ehdolle?

Jos innostuksen kipinä luottamusmiestehtävää kohtaan viriää nyt, tammikuun lopussa, vieläkö ehtii mukaan, Hammaslääkäriliiton neuvottelupäällikkö Lotta Lax?

– Kyllä ehtii. Tammikuun loppuun mennessä sovitaan JUKOn luottamusmiesten lukumäärästä, eli montako luottamusmiespaikkaa ylipäätään on täytettävänä.

Hyvinvointialueiden ensimmäiset luottamusmiesvaalit järjestetään maaliskuun loppuun mennessä, ja luottamusmiesten kausi alkaa huhtikuun alussa. Vaalin järjestämisestä vastaavat pääluottamusmies, luottamusmiehet tai nämä yhdessä.

Ehdolle asettumisen ajankohdan ei pitäisi voida mennä työpaikalla keneltäkään ohi.

– Luottamusmiesten on pyrittävä varmistamaan, että kaikki JUKOn liittoihin kuuluvat jäsenet saavat tiedon vaalista niin hyvissä ajoin, että nämä voivat asettua vaalissa ehdolle ja äänestää, Lotta Lax sanoo.

Tiedottamisen keinoja voivat olla työpaikan sisäinen verkko, sähköposti, ilmoitustaulut tai yhteiset sähköiset alustat.

Keneltä voi kysyä lisää tai kertoa kiinnostuksestaan?

– Kannattaa olla yhteydessä nykyisiin luottamusmiehiin. Jos sellaista ei löydy, voi ottaa yhteyttä liittoon minuun tai Ira Peurakoskeen (lotta.lax@hammaslaakariliitto.fi tai ira.peurakoski@hammaslaakariliitto.fi).

– On erittäin tärkeää, että luottamusmiehinä on hammaslääkäreitä, Lax sanoo.

Lue myös
Etsitkö näitä?