Ihmiset

LuottamusmiehetUudet luottamusmiehet ­lainsäädännön pyörteissä

22.3.2024Anu Tilander
– Yllättävintä on ollut se, miten hyvän pohjan luottamusmiesasioista saa myös johtamiseen, sanoo Suvi Veistinen. (Kuva: Anu Tilander)

Hyvinvointialueiden uudet luottamusmiehet tapasivat helmikuussa Lääkäriliittojen neuvottelujärjestön koulutuksessa ja saivat rautaisannoksen tietoa ja eväitä tehtävään. Koulutuspäivät kiteyttivät, millaisissa raameissa luottamusmies toimii, tiivistää Varsinais-Suomen hyvinvointialueen luottamusmiehenä viime keväänä aloittanut HLL Suvi Veistinen.

– Toimintaa säätelevää lainsäädäntöä on valtava määrä. Nyt ymmärrän paremmin, miksi monia muutoksia on käytännössä hankala tehdä – järjestelmä on niin iso ja hidasliikkeinen.

Ajankohtaista työpaikalla on Lääkärisopimuksen uuden uraporraspalkkamallin toteutus.

– Parhaillaan neuvottelemme hammaslääkärien tehtävälisistä. Palkkaharmonisaatio odottaa lähitulevaisuudessa. Hyvinvointialueiden säästöpaineet tuovat haasteita myös meillä – tuleeko eteen esimerkiksi toimipisteiden sulkemisia tai henkilöstön siirtoja yksiköistä toiseen. Tulevaisuus on juuri nyt epäselvä aika monessa asiassa.

Luottamusmiehen homma on hyvä näköalapaikka työelämään. Veististä kannusti tehtävään tarve tietää ja vaikuttaa.

– Kaiken muutoksen keskellä vaivasi tunne, että en ole kunnolla selvillä, mitä taustalla tapahtuu. Luottamusmiehenä tiedän jo etukäteen, mitä on tulossa, ja yhteisiin asioihin on mahdollista yrittää vaikuttaa. Alueen kaikilla hammaslääkäreillä pitää mielestäni olla esimerkiksi tasa-arvoiset mahdollisuudet tehdä töitä ja työpaikalla tasa-arvoinen kohtelu kollegojen kesken.

Antoisaa on samanhenkinen ja mukavan maanläheinen luottamusmiesporukka.

– Yhteistyömme on mutkatonta ja sujuvaa. Haastavinta on oppia ja omaksua niin paljon uutta tietoa, josta valtaosa on lakitekstiä. Juridinen sopimusmaailma on luonteeltaan aivan erilaista kuin hammaslääketieteellinen ja medisiininen tieto.

Lue myös
Etsitkö näitä?