Meillä on nyt lähinnä sellainen kollektiivinen huoli, kuvaa HUSin pää- ja kaulakeskuksen pääluottamusmies, EHL Marjut Sakko hammaslääkärien tunnelmia. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitoyhtymä HUS päätti elokuussa jättimäisistä yhteistoimintaneuvotteluista.
HUS:n yhtymähallituksen 19.8. julkaiseman tiedotteen jälkeen tilanteesta ei ole tullut työnantajalta uusia tietoja. Neuvottelut alkavat syyskuun ensimmäisellä viikolla ja tuloksia on luvassa aikaisintaan lokakuun loppupuolella.
– Edessä on epävarmuuden aika, Sakko toteaa.
Koko henkilöstöä koskevilla yt-neuvotteluilla tavoitellaan 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä. Tämä tarkoittaa enintään 990 henkilötyövuoden vähennystä. Kaikkiaan vuoden 2025 sopeutustarve on 140 miljoonaa euroa.
Neuvottelujen piiriin kuuluu noin 28 000 henkilöä.
– Hammaslääkäreitä tästä on alle puoli prosenttia, Sakko sanoo.
Luottamusmies toivoo säästöjä prosesseista
Hammaslääkäriliiton neuvottelupäällikkö Niina Poijärvi kertoo, että vielä ei ole tiedossa tulevatko suunnitellut toimenpiteet koskemaan hammaslääkäreitä. Poijärven mukaan HUS on ilmoittanut, että sopeutustoimet pyritään kohdistamaan muuhun kuin välitöntä potilastyötä tekevään henkilöstöön.
– Hammaslääkärit toimivat HUS:ssa lähinnä potilaiden hoitoon liittyvissä tehtävissä, Sakko toteaa.
Yhtymähallitus korostaa elokuisessa tiedotteessaan, että potilasturvallisuus varmistetaan tulevissa sopeutusohjelmissa.
– Olisi toivottavaa, että säästöt löytyisivät toiminnan parantamisen kautta, esimerkiksi hukkaprojekteista, tarveaineiden käytöstä ja prosessien parantamisesta, eikä henkilökunnasta säästämisestä, Sakko sanoo.
Muista työttömyyskassan jäsenyys
Hammaslääkäreitä edustaa neuvotteluissa JUKOn neljä pääluottamusmiestä, joista koordinoiva pääluottamusmies ja yksi muu ovat lääkäreitä.
– Neuvottelevat pääluottamusmiehet tulevat tiedottamaan edustamaansa henkilöstöä neuvottelujen etenemisestä, joten kannattaa seurata tiedotusta asiassa ja tarvittaessa olla luottamusmiehiin yhteydessä, Poijärvi sanoo.
Hän muistuttaa, että viimeistään nyt kannattaa varotoimena liittyä myös lääkärien ja lakimiesten työttömyyskassaan, jos sitä ei ole aiemmin tehnyt.
Sakko muistuttaa, että luottamusmiehiin voi aina olla yhteydessä, jos tilanne herättää kysymyksiä.