Uutiset

Sote-uudistusLiitto vaatii suun terveydenhuollolle sotessa lisää resursseja

21.10.2020Anu Tilander
istock-1158779082-anonyymipotilas
(Kuva: iStockphoto)

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelu etenee. Hammaslääkäriliiton mukaan lausuntokierroksen jälkeen päivitetyt hallituksen nykyiset sote-linjaukset vaikuttavat pääasiassa hyviltä.

– Järjestämislakiesityksen periaatteet maakunnan ja yksityissektorin yhteistyöstä eivät kuitenkaan tässä muodossa takaa riittäviä suun terveydenhuollon palveluja. Lisäksi suun terveydenhuollon palvelut tarvitsevat uudistuksessa ehdottomasti lisää resursseja, sanoo Hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Anja Eerola.

Liitto on painottanut sote-vaikuttamistyössään muun muassa sitä, että uusilla maakunnilla tulee olla joustava mahdollisuus hyödyntää yksityisen terveydenhuollon kapasiteettia ja osaamista, eikä yksityisiltä palveluntuottajilta voi edellyttää kohtuuttoman pitkää listaa erilaisia vaatimuksia.

– Suun terveydenhuollossa yksityisellä sektorilla on erittäin tärkeä rooli väestön palvelujen tuottamisessa. Yksityisiä hammaslääkäripalveluja tulisi siksi voida hyödyntää nykyistä paremmin ja tähän tarvitaan lisäresursseja esimerkiksi Kela-korvauksia nostamalla.

Seuraavien vuosien sote-budjeteissa tulee turvata suun terveydenhuollon riittävät resurssit, jotta palveluja pystytään kehittämään ja kuromaan umpeen koronakriisin entisestään kasvattamaa mittavaa hoitovelkaa.

Sote-lait eduskuntaan ennen joulua

Mittava sote-lakipaketti oli laajalla lausuntokierroksella 15.6.–25.9.2020. Maan hallitus on käynyt läpi eri toimijoilta saamansa noin 800 lausuntoa ja tehnyt niiden perusteella muutoksia lakipakettiin.

Hallitus vaihtoi maakunta-nimityksen hyvinvointialueeksi. Nimi on tarkoitus muuttaa maakunnaksi, kun esimerkiksi aluekehitystehtävät siirtyvät osaksi kokonaisuutta.

Lausuntokierroksen keskeinen palaute liittyi STM:n tiedotteen mukaan esimerkiksi kuntien, hyvinvointialueiden rahoitukseen, hyvinvointialueiden verotusoikeuteen, itsehallintoon ja ohjaukseen, palvelujen järjestämisvastuuseen, hyvinvointialueen omaan palvelutuotantoon ja ostopalveluihin, sopimuksien mitätöimiseen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuisiin sekä toimeenpanon ja uudistuksen aikatauluun.

Hallitus on antanut sote-lakiesitysluonnoksen lainsäädännön arviointineuvostolle 14. lokakuuta. Arviointineuvoston palautteen jälkeen hallitus viimeistelee lakiesityksen lopulliseen muotoon. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle joulukuussa 2020. Järjestämisvastuu siirtyisi uusille hyvinvointialueille 1.1.2023.

Lue myös
Etsitkö näitä?