Post

ArtikkelitLaimi Leidenius -palkinto Lääkärin sosiaalinen vastuu -järjestölle

23.2.2017

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt Laimi Leideniuksen tunnustuspalkinnon Lääkärin sosiaalinen vastuu (LSV) -järjestölle. Järjestö on tehnyt merkittävää rauhantyötä, terveyspolitiikkaa ja kehitysyhteistyötä korostaen ja edistäen lääkärien toimimista koko ihmiskunnan hyvinvoinnin hyväksi.

Vuonna 1982 perustettuun järjestöön kuuluu noin tuhat suomalaista lääkäriä, hammas- ja eläinlääkäriä sekä näiden alojen opiskelijaa. Järjestön keskeisiä toimialueita ovat kehitysyhteistyö, rauhantyö ja terveyspolitiikka. LSV on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Järjestö sai alkunsa ydinaseiden vastaisen sodan aikana, mutta on sen jälkeen ollut mukana niin rauhantyössä kuin ympäristökysymyksissä. LSV hankkii ja levittää aktiivisesti tietoa muun muassa sotien ehkäisystä ja terveysvaikutuksista ja kehittyvien maiden terveysoloista ja niiden kohentamisesta. Nykyään LSV on merkittävä terveydenhuollon kehitysyhteistyön toteuttaja kansalaisjärjestönä.

– Lääkärin sosiaalinen vastuu on ainutlaatuinen suomalainen lääkärijärjestö, joka on uraauurtavasti koonnut yli 30 vuoden ajan kollegoja sosiaalisesti vastuulliseen ja yhdenvertaisuutta edistävään toimintaan, toteaa Duodecim-seuran hallituksen puheenjohtaja Markku Savolainen Duodecimin tiedotteessa.

Vuonna 2017 LSV:llä on kehitysyhteistyöhankkeita Somaliassa, Nepalissa ja Tansaniassa. Hankkeissa hyödynnetään suomalaisten lääkärien asiantuntemusta, ja ne perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan tutkimustietoon ja pureutuvat kohdemaan keskeisimpiin terveysongelmiin. Kokeneiden asiantuntijoiden lisäksi hankkeissa on mukana nuoria, kehitysyhteistyöstä kiinnostuneita kollegoja. Suomen ulkoasiainministeriö rahoittaa hankkeista 85 %, ja loput katetaan vapaaehtoistyöllä ja yksityisin keräysvaroin.

Suomen ensimmäisen varsinaisen naisprofessorin Laimi Leideniuksen mukaan nimetty tunnustuspalkinto jaetaan joka toinen vuosi. Tunnustuspalkinto on arvoltaan 15 000 euroa. Palkinnon saaja julkistettiin Pohjolan Lääkäripäivien avajaisissa 21.2.2017.

Lue myös
Etsitkö näitä?