Ihmiset

Oma järjestöKunta-alan sopimusneuvottelut keskeytyivät 28.2.

1.3.2022Anu Tilander

Työnantajapuoli keskeytti kunta-alan työehtosopimusneuvottelut keskustelujen jälkeen maanantai-iltana jättämättä tarjousta. Lääkärisopimuksen ja kaikkien muiden kunta-alan virka- ja työehtosopimuksien sopimuskausi päättyi helmikuun lopussa.

Hammaslääkärien arkea sopimusten päättyminen ja neuvottelujen keskeytymien eivät muuta, vaan työtä tehdään 28.2. päättyneen Lääkärisopimuksen ehtojen mukaisesti.

Kunta-alan neuvotteluja käyvät työnantajaa edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä eri alojen työntekijöitä edustavat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Sote (Super, Tehy, SPAL) ja Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty). Kuntasektorin sopimukset koskevat yhteensä n. 425 000:ta palkansaajaa.

Palkankorotusten ja työehtomuutosten kustannusraami neuvotellaan yhteisessä pääneuvotteluryhmässä, muut työehdot sopimusalojen omissa neuvotteluryhmissä.

Lääkäriryhmät ovat julkisen sektorin sopimusneuvotteluissa mukana kaikkia julkisen puolen akavalaisia edustavan JUKOn kautta. Kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES) sovelletaan myös hammaslääkäreihin siltä osin kuin Lääkärisopimuksessa on sovittu.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Seuraavan kerran neuvottelutilannetta käsitellään tiistaina 1.3., kun JUKOn hallitus sekä kunnan ja hyvinvointialueiden neuvottelukunnat kokoontuvat.

Työnantajia edustava KT on ilmoittanut kutsuvansa pääsopijajärjestöt neuvottelupöytään, kun se katsoo siihen olevan edellytyksiä. Sitä ennen myöskään sopimusalakohtaiset neuvotteluryhmät ja erilliset työryhmät eivät kokoonnu.

Nyt alkaneen sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta, joten myös työtaistelut ovat mahdollisia, jos palkansaajat ja työnantaja eivät pääse sopimukseen työehdoista.

Lue lisää JUKOn tiedotteesta (28.2.)

Lääkärisopimusneuvottelut keskeytyivät myös

Kunta-alan neuvottelujen keskeytyminen keskeytti myös käynnissä olevat Lääkärisopimusneuvottelut.

Lääkärisopimuksesta neuvottelevat Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ja Lääkäriliittojen neuvottelujärjestö LNJ (ent. Lääkärikartelli). Kaikki LNJ:n jäsenjärjestöt eli Lääkäriliitto, Hammaslääkäriliitto ja Eläinlääkäriliitto osallistuvat neuvotteluihin. Lääkäriliittojen neuvottelujärjestö on JUKOn yksi jäsenjärjestö.

Lisätietoa Lääkärisopimusneuvotteluista Hammaslääkäriliiton Neuvottelukierros 2022 -sivuilta.

Lue myös
Etsitkö näitä?