Ihmiset

OpiskelijatKohti antoisaa kandikesää

17.2.2023Anu Tilander
– Oppimisen ja työn iloa, kannustaa Mira Ojala tulevia kesäkandeja. (Kuva: Mira Ojala)

Viime vuoden kesäkandille Mira Ojalalle parasta työjaksossa oli hoitopäätösten tekeminen, uuden oppiminen, itsensä haastaminen ja omien pelkojen voittaminen. Hän kertoo kokemuksistaan, antaa vinkkejä tuleville kesäkandeille ja toivottaa kaikille antoisaa kandikesää.

Helsingin yliopistossa nyt 5. vuotta hammaslääketiedettä opiskeleva Ojala toimi kesäkandina Helsingin kaupungilla Munkkiniemen ja Haagan terveys­aseman hammashoitoloissa kesällä 2022.

Työpaikan löytämistä helpotti aiempi kokemus samasta paikasta sekä tutut esihenkilöt, joihin ottaa yhteyttä.

– Paikka oli tuttu edelliseltä kesältä, jolloin työskentelin Munkkiniemen hoitolassa hammashoitajana kolmannen opiskeluvuoden jälkeen. Olen myös lapsena ollut potilaana samassa hoitolassa, joten siksikin se tuntui tutulta ja turvalliselta, Ojala kertoo.

Lisäksi käytännön merkitystä oli sillä, että työpaikka sijaitsi lähellä kotia. Kun työmatkoihin ei kulunut paljon aikaa, kesästä ehti nauttia vielä työpäivien jälkeen.

 

Monipuolisia työviikkoja

Kesäkandin työpäivät koostuivat monista tavallisista hammaslääkärin tehtävistä.

– Tein kaikkia muita toimenpiteitä paitsi protetiikkaa. Mieluista oli, että sain suunnitella työpäivieni kulun lähes kokonaan itse. Suunnittelin päivät mahdollisimman monipuolisiksi, jolloin mukana oli sekä jatkoaikoja, kiireaikoja että lapsipotilaita. Kesällä kävi paljon lapsia, joten koen oppineeni paljon vuorovaikutuksesta heidän kanssaan.

Potilaita Ojalalla oli keskimäärin kuusi päivässä.

– Mieleen jäivät etenkin haastavat poistot, joista lopulta kuitenkin suoriuduin. Myös kokonaishoitojen suunnittelu itsenäisesti oli antoisaa, vaikka alussa tuntui haastavalta.

 

Ohjaus on opiskelijalle tärkeää

Hyvä ohjaaja ja riittävä ohjaus on opiskelijoille tärkeä osa kesäkandijaksoa.

– Suhtautuminen ohjaukseen oli oman työpaikkani hammaslääkäreillä positiivinen ja kaikki auttoivat mielellään. Yllättävissä päivystystilanteissa koin ohjauksen kaikkein tärkeimmäksi.

Työsopimukseen oli merkitty nimetty ohjaaja. Työpäivien aikana apua sai aina tarvittaessa myös keneltä tahansa paikalla olevalta hammaslääkäriltä.

– Osa ohjaajista kävi lisäksi päivän jälkeen kysymässä kuulumisia, mikä toi välittävän tunteen.

 

Perehdytys antaa hyvän alun

Kandikesä käynnistyi vankalla perehdytysjaksolla.

– Perehdytystä ja omatoimista perehtymistä oli neljä päivää ennen kliinisen työn aloittamista, minkä koin riittäväksi. Ei tullut lainkaan sellainen olo, että olisi heitetty altaan syvään päätyyn.

Kesäkandin perehdytykseen kuului sekä Helsingin kaupungin yhteistä että oman yksikön sisäistä perehtymistä.

– Työsopimuksen kävimme kattavasti läpi vastuuhammaslääkärin kanssa, joten työsuhdeasioissa ei jäänyt minkäänlaisia epäselvyyksiä.

Työelämän pelisääntöihin Ojala sai hyviä vinkkejä myös kollegoilta, ja uutta tietoa kertyi päivien mittaan koko kesän ajan.

– Eniten jouduin selvittämään kirjauksiin liittyviä asioita. Ne hoituivat pääasiassa päivän lopuksi, jolloin kirjallisiin töihin oli varattuna noin 30 minuuttia työaikaa.

Kandikesästä on Ojalan mukaan vaikeaa keksiä mitään negatiivista, toki alkuun työpäivät tuntuivat raskailta.

– Jos jotain saisi toivoa, niin kokenut hammashoitaja työparina olisi plussaa. Työntekoa kovasti helpottaa myös se, jos sama hoitaja on työparina pidemmän aikaa. Silloin molemmat oppivat toistensa työtavat ja potilaan hoito sujuvoituu.

Erityisesti kesäkandin mieltä jäivät lämmittämään kiitolliset potilaat, joista osa harmitteli, kun heidän hoitonsa siirtyi toisaalle kandin työjakson loppuessa.

Mira Ojalan vinkit kesäkandeille

  1. Älä stressaa liikaa, luota itseesi ja omiin kykyihisi, kyllä sinä osaat.
  2. Tyhmiä kysymyksiä ei ole – kysy aina, jos olet epävarma.
  3. Hae kesäkandipaikkaa riittävän ajoissa.
  4. Muista nauttia kesästä ja muusta elämästä töiden ohella.

 

Lue myös: Kesäkandin muistilista 2023

Lue myös
Etsitkö näitä?