Ihmiset

DenttariKissan kanssa potilastapausseminaarissa ja muita tarinoita etäopiskelusta

5.5.2020

Tämän poikkeuksellisen aikakauden viikkojen virtaus on tuntunut ikuiselta viikonlopulta. Omat aikataulut ovat muovailtavissa aivan eri tavoin kuin arjen strukturoidussa lukujärjestyksessä.

Kertooko sitten siitä, että opiskelijoilla kesälomat kuluvat monesti töissä, mutta on tässä ollut loman tuntua käydä nukkumaan ilman herätyskellon ajastamista. Ja jos luento joskus alkaakin vartin yli kahdeksan, riittää herätysmelodian sointi vain hieman ennen zoom-kokouksen virittelyä. Olen aiemmin vakioasetuksena mennyt luennolle etäseuraamisen sijaan, mutta onhan näissä etäluennoissa puolensa!

Siispä läppäri auki ja etäyhteydet päälle! Ragdoll-kissani rakastaa osallistua niin kotitöihin kuin television katsomiseen ja niinpä se loikoo läppärin vieressä katsomassa milloin mitäkin luentoa. Tentin ajaksi se on turvallisempaa siirtää syrjään, jottei näppäimistön painallus tassulla palauta koevastausta liian aikaisin.

Meidän kotonamme on tänä keväänä rullannut etänä sekä hammaslääkiksen että lääkiksen neljäs lukukausi. Puolison opiskeluja seuranneena voi todeta etäopiskelun olleen muuten saman kaltaista, mutta yleismedisiinan neljännen kevääseen lukeutuu enemmän tenttejä. Hampaalla kevään painopiste puolestaan olisi ollut kädentaitojen kerryttämisessä potilastöissä ja niitä korvaamassa meillä on ollut kirjallisia etätehtäviä erilaisista potilastapauksista.

Lääketieteen opiskelijoilla opiskelu ja horisontissa siintävät kesätyöt ovat olleet epidemian alusta asti selkeämmällä pohjalla, sillä heidän koulutusohjelmassaan pystyttiin melko nopeasti ilmoittamaan, että opinnot kesätyölupia varten voidaan toteuttaa etänäkin. Hampaan puolella tämän asian suhteen elettiin jännityksessä pidempään. Noin kuukauden kotiopiskelun jälkeen selvisi, että epidemiatilanteen pysyessä rauhallisena, olisi valmistuvan kurssin lisäksi myös neljännen vuoden opiskelijoista osalle mahdollista toteuttaa viimeisiä tarvittavia kliinisiä lähiopetuskertoja.

Epätietoisten ensiviikkojen aikana ehti hyvin toteuttaa koronakotoilun puuhia kaappien siivoamisesta leipomiseen ja etäjumppaan. Kalenterista tyhjenivät klinikkavuorot ja luentoja peruttiin ja siirrettiin. Toisaalta poikkeusaikaan sopeutumiseen meni oma aikansa ennen kuin etäopiskeluun tuottavasti kykeni keskittymään. Deadline on paras muusa ja osce-kuntatentin konkreettisemmin lähestyessä opiskeluunkin kehittyi parempi flow. Nyt kevään loppupuolella tekemistä onkin riittänyt, kun on naputeltu viimeisiä tenttejä, kirjoitettu saapuvia etätehtäviä ja siirretyt luennot on toteutettu.

Huhtikuun lopulta alkaen koulu on voinut tarjota neljännen vuoden opiskelijoista kesätöihin hakeutuneille kunkin tarpeen mukaan yksittäisiä opetuskertoja esimerkiksi hampaiden poistoista, juurihoidosta ja röntgenkuvien lausumisesta. Oli erikoista olla hiljaisessa pukuhuoneessa ja autiossa koulussa. Potilastyöskentelyyn ovat tulleet mukaan epidemia-ajan piirteet. Suojavarustukseen on liittynyt hiussuoja ja kasvot kauttaaltaan peittävä visiiri. Turbiinin sijasta väliaikaista paikkaa poistetaan hitaampikierroksisella punaisella kulmakappaleella. Hoitaja on läsnä jatkuvasti eikä erikseen jonotettavissa avuksi kuten yleensä.

Ennen kuin pärskeistä tuli koronan myötä uhkaavia, sai kandi helposti boksissa yksin poraillessa, puustatessa ja imuroidessa ihan konkreettisiakin pisaroita päällensä. Silloin sitä ajatteli vain, että taidanpa illalla käydä suihkussa.

Etäopiskellessa ehtii kertyä kaipuu yliopistolle ja opetushammashoitolaan sekä koulukavereiden kanssa yhteisille lounaille opiskelijaruokalaan. Nykyisin lounasaikaan naapureita näkee alueella liikkuvan opiskelijalounasauton jonossa. Erikoista ajatella, että talviloman jälkeisen viikon jälkeen näemme luultavasti seuraavan kerran koko kurssien kesken vasta viidentenä vuonna. Vaikka etäopiskelun rauhallisessa pulssissa on ollut puolensa, niin kyllä sitä odottaa, että klinikka-arki alkaa taas sykkimään.  Hammaslääkiksessä diagnostiikkaa ja kädentaitoja oppii parhaiten tekemällä, joten aitoa potilaskohtaamista eivät videot, kirjalliset tehtävät tai etäkokoukset täysin voi korvata.

Lue myös
Etsitkö näitä?