Ihmiset

OpiskelijatKesäkandin siivet kantavat

18.2.2022Anu Tilander
anna-sofia_nyberg_web
– Joka päivälle oli nimetty ohjaaja. Myös muilta kollegoilta sai aina kysyä, ja kaikki myös tulivat aina avuksi, kiittää Anna-Sofia Nyberg.

– Parasta kandikesässä oli päästä vihdoin työskentelemään hammaslääkärinä ja huomata, kuinka paljon opinnoissa on neljän vuoden aikana oppinut. Potilailta saatu hyvä palaute lämmitti mieltä ja antoi motivaatiota viimeiselle opiskeluvuodelle, tiivistää kandikesän antia Anna-Sofia Nyberg.

Oulun yliopistossa viidettä vuotta opiskeleva Nyberg työskenteli kesäkandina Raision terveyskeskuksessa kesällä 2021.

Osaaminen kehittyi eri tehtävissä

Tyypillinen työpäivä ei juuri poikennut muiden hammaslääkärien päivästä.

– Eniten tein tarkastuksia ja paikkauksia, mutta myös oikomishoidon seulomista, juurihoitoja ja poistoja. Jo ensimmäisenä päivänä vuorossa oli useampi paikkaus, yksikanavaisen hampaan juurihoito sekä jäännösjuuren poisto, Nyberg kertoo.

Vastaanottoaika oli yleensä 45 minuuttia, mutta tarvittaessa oli mahdollista varata pidempiä aikoja esimerkiksi juurihoitoihin.

Päivystysvuoro vähintään kerran viikossa rikastutti kesätyökokemusta.

– Päivystyksessä oppi ajankäyttöä ja ensiapuluonteista hammashoitoa. Mielestäni päivystämistä ei kannata pelätä, vaikka kandikesä onkin meille vasta ensikosketus työskentelyyn hammaslääkärinä, Nyberg rohkaisee.

Ajoissa aloitettu haku tuotti tulosta

Omaa kandipaikkaa Nyberg alkoi hakea jo hyvissä ajoin edellisenä syksynä. Hyvänä apuna toimi Suomen Hammaslääketieteen Opiskelijain Liiton (SHOL) Kandimuistio, johon on koottu myös terveyskeskusten yhteystietoja

– Lähetin monta hakemusta erityisesti Varsinais-Suomen seudulle. Useasta paikasta luvattiin palata asiaan vasta vuodenvaihteen jälkeen tai ei osattu vielä silloin arvioida koronan vaikutuksia kesän työkuvioihin. Alkoi vähän jännittää, vaikeuttaisiko korona töiden saantia, muistelee Nyberg.

Kutsu työhaastatteluun tuli kuitenkin Raisiosta heti syyskuussa, ja haastattelu hoitui Oulusta etänä videoyhteyksin.

– Kesken koulupäivän vielä syyskuun aikana sain iloisen puhelun valinnasta. Kun löysin paikan näin hyvissä ajoin, ei tarvinnut enää stressata työnhakua.

Perehdytys antaa lujan pohjan

Nybergin kandikesä pyörähti käyntiin perusteellisella perehdytyksellä.

– Kahden päivän ajan kävimme tarkasti läpi esimerkiksi potilastietojärjestelmän käyttöä ja työpaikan käytäntöjä.

Työelämän yleiset pelisäännöt olivat jo entuudestaan jonkin verran tuttuja, sillä niitä oli käsitelty opinnoissa ja työsopimusasioista oli käynyt luennoimassa Hammaslääkäriliiton edustaja.

Säännöllisiä tapaamisia perehdyttävän hammaslääkärin kanssa oli Nybergin mukaan varattu koko kesän ajan 2–3 viikon välein. Silloin oli mahdollista kysyä epäselviä asioita ajan kanssa.

– Kaikki oli järjestetty niin hyvin, ettei minulle jäänyt mitään hampaankoloon, enkä oikein osaa sanoa, mitä voisi parantaa.

Opiskelukavereilta olen kuitenkin kuullut, että monessa paikassa on myös paljon kehitettävää.

Esimerkiksi perehdytystä ja seniorin tukea moni nuori olisi Nybergin kuulemien kokemusten mukaan kaivannut enemmän. Osalle oli myös asetettu paineita esimerkiksi vastaanottoajan pituuteen tai hoitoprotokollaan liittyen.

Hyvä ohjaaja on kullanarvoinen

Hyvällä ohjaajalla ja ohjauksella on iso merkitys.

– Kertaakaan ei tullut sellainen olo, että en saa tarpeeksi apua ja tukea muilta hammaslääkäreiltä tai että en uskalla kysyä jotain. Myös kokeneista hammashoitajista oli suuri apu, Nyberg kiittää.

Joka päivälle oli nimetty ohjaaja. Myös muilta kollegoilta sai aina kysyä, ja kaikki myös tulivat aina avuksi.

Ohjaaja oli Nybergin mukaan erityisen tärkeä vaikeissa toimenpiteissä, joita ei olisi välttämättä saanut yksin suoritettua loppuun.

– Myös vaikeahoitoisten potilaiden hoidossa ohjaajalta sai paljon apua ja henkistä tukea.

Jos joku asia painaa töissä mieltä, niin ajatusten kanssa ei pidä jäädä yksin, Nyberg muistuttaa.

– Aina kannattaa kysyä, vaikka asia tuntuisi tyhmältä tai pieneltä. Itse kysyin paljon neuvoja myös kokeneilta hammashoitajilta, ja heiltä sain todella hyviä käytännön vinkkejä, joita käytän potilastöissä lähes päivittäin.

Kandikesää ei kannata turhaan jännittää.

– Varmasti lähes jokaisella meistä on ollut samanlaisia epävarmoja tuntemuksia, ja kaikki ovat kuitenkin selviytyneet kunnialla. Kannustan tulevia kesäkandeja tekemään rohkeasti erilaisia toimenpiteitä ja haastamaan itseään.

Anna-Sofian viisi vinkkiä tuleville kesäkandeille
  1. Aloita työnhaku ajoissa.
  2. Pärjäät kyllä – älä turhaan jännitä.
  3. Kysy ja pyydä apua – tyhmiä kysymyksiä ei ole.
  4. Haasta itsesi – kokeile rohkeasti erilaisia toimenpiteitä.
  5. Ota kandikesästä kaikki hyöty ja ilo irti.
Lue myös
Etsitkö näitä?