Uutiset

EdunvalvontaEtelä-Pohjanmaan lomautukset askarruttavat

3.4.2024Heli Mikkola

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue lomauttaa koko henkilökuntansa kuluvan vuoden aikana. Potilastyössä olevat lääkärit ja hammaslääkärit lomautetaan kolmeksi päiväksi. Toistaiseksi tiedot aiheesta ovat niukkoja, kertoo hammaslääkäriluottamusmies Pirjo Ojaniemi.

– Aika kestämätön ratkaisu on, että hammaslääkärit ja hoitohenkilökunta aiotaan lomauttaa eri aikoihin. Meillä on muutenkin hoitohenkilökunnasta pulaa, Ojaniemi sanoo.

Toistaiseksi tieto lomautusten ajankohdasta on ainoastaan, että hoitajat lomautetaan kevään ja lääkärit syksyn aikana.

Ojaniemi ihmettelee myös Hyvinvointialueen terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Tiina Perän kommenttia Helsingin Sanomien haastattelussa. Perä totesi, että lomautuksista aiheutuvat viiveet yritetään ”taklata … pidemmällä aikavälillä”.

– On väärin, että henkilöstöä lomautetaan jos silti oletetaan, että hoitotakuu toteutuu samalla henkilöstömäärällä, varsinkin kun hoitotakuukin tiukentuu marraskuussa, Ojaniemi sanoo.

Etelä-Pohjanmaalla suun terveydenhuollon tilanne on Ojaniemen mukaan ollut kuormittunut jatkuvasti, koska hoidon tarvetta on paljon.

– Kliinistä työtä tekeville ihmisille tulee painetta niin monesta suunnasta. Potilaan pettymys seuraavan hoitoajan venymisestä ei välity hallintoon, se on henkilökunnan harteilla. Nyt tarvittaisiin jotain toiveikkuutta. Sen sijaan meiltä on jo leikattu paikallisista sopimuksista, viime vuonna saatu henkilöstöetuus vietiin nyt pois ja koulutusrahoista leikataan. Huolettaa se, että kuinka ihmiset jaksavat nähdä tässä hyvän työpaikan.

Ojaniemi miettii myös säästöjen määrää.

– Tuntuu että lomautuksilla syntyvä säästö on niin mitätön hyvinvointialueen alijäämään nähden. Tulee mieleen, että tällaisen nopeasti saatavan säästön kautta ajatellaan, että nyt on tehty jotain, ja kuitenkin pidemmällä aikajaksolla tästä seuraa vain isompi kulu.

Lomautuksista kertoi ensimmäiseksi Lääkärilehti.

Lue myös
Etsitkö näitä?