Post

VertaisarvioituKäytännön muistilistat kroonisen orofakiaalisen kivun diagnosointiin yleishammashoidossa

19.2.2018Per Alstergren, Lene Baad-Hansen, Anders Johansson, Yrsa Le Bell

Artikkeli on yhteenveto yhteispohjoismaisen teeman ”Kipu ja kivun hallinta” aiemmista artikkeleista. Se tarjoaa käytännön muistilistan tavallisten kroonisten orofakiaalisten kiputilojen diagnosointiin. Artikkeli kattaa kroonisen orofakiaalisen kivun, sen riskitekijät, tavallisimmat muskuloskeletaalisen ja neuropaattisen kivun tilat orofakiaalisella alueella sekä niiden hoitoperiaatteet.

Artikkelin tarkoituksena on tarjota käytännön muistilistat tavallisimpien kroonisten orofakiaalisella alueella esiintyvien muskuloskeletaalisten tai neuropaattisten kiputilojen arviointiin sekä alustavien hoitopäätösten tekoon yleishammashoidossa. Artikkeli ei kuitenkaan kata akuuttia kipua. Kiputiloista ja niiden hoidosta syventävää tietoa kaipaaville suositellaan teemaan kuuluvia muita artikkeleita.

Yhteenvetona voidaan todeta, että suurin osa TMD-potilaista voidaan hoitaa yleishammashoidossa. Monet kroonisen orofakiaalisen kivun kehittymistä edistävät tunnetut riskitekijät, kuten muut samanaikaiset kiputilat ja masennus, heikentävät pitkäaikaisen kivun lievittämisen ennustetta vaikeimmissa tapauksissa.

Usein potilaalle on tarpeellista hakeutua samanaikaisesti myös muiden sairauksien hoitoon orofakiaalisen kivun hallinnan ennusteen parantamiseksi.

On myös tärkeää ottaa huomioon, että mitä pitempään kipu on kestänyt, sitä huonompi on kivun lievityksen ennuste, mikä johtuu nosiseptiivisen järjestelmän mahdollisesti pysyvästä herkistymisestä.

Kirjoittajat

Per Alstergren
Apulaisprofessori, DDS, PhD, MD
Orofakiaalisen kivun ja leukojen toiminnan osasto, hammaslääketieteellinen tiedekunta, Malmön yliopisto, Ruotsi ja kipukuntoutuksen osasto, Skånen yliopistosairaala, Ruotsi ja Scandinavian Center for Orofacial Neurosciences (SCON)
per.alstergren@mah.se
Lene Baad-Hansen
Apulaisprofessori, DDS, PhD
Orofakiaalisen kivun ja leukojen toiminnan yksikkö, hammaslääketieteen laitos, Aarhusin yliopisto, Tanska ja Scandinavian Center for Orofacial Neurosciences (SCON)
Anders Johansson
Professori, DDS, PhD
Kliinisen hammashoidon laitos/protetiikka, lääketieteellinen ja hammaslääketieteellinen tiedekunta, Bergenin yliopisto, Norja ja vanhempi asiantuntija, Norjan unihäiriöiden osaamiskeskus ja suu- ja leukakirurgian laitos, suu- ja niskaklinikka, Haukelandin yliopisto-sairaala, Bergen, Norja
Yrsa Le Bell
Professori h.c., HLT
Hammaslääketieteen laitos, Turun yliopisto, Turku, Suomi

Suom Hammaslääkäril 2016; 5: 30-34

Kirjoitukset julkaistaan kokonaisuudessaan Hammaslääkärilehden arkistossa muutaman kuukauden viipeellä ensijulkaisusta.

Hands-on checklists for chronic orofacial pain in general dental practice

This article summarizes what has been said in the other articles in this series.

Its purpose is to provide a hands-on check-list approach to diagnosis of the most common chronic orofacial pain conditions.

Therefore the article covers chronic orofacial pain, risk factors, diagnosis of the most common musculoskeletal and neuropathic pain conditions in the orofacial region and management principles.

Lue myös
Etsitkö näitä?