Ihmiset

DenttariKandikesä jää muistoihin

16.6.2020

Kesän alkaessa postissa on saapunut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortti, rekisteröintinumero ja yksilöintitunnus. Ajan myötä arkiseksi muuttuvia, mutta kandille ihasteltavia merkkejä siitä, että uusi vaihe hammaslääkäriksi kehkeytymisessä on alkanut. Kandikesän aika on koittanut.

Oli kesiä, kun juhannuksen aikaan pääsykoetulosten tullessa lääkiksen aloitus lipui kauemmas. Tänä kesänä kukkaloiston ja linnunlaulun aikaan tunnelmat ovat toisenlaiset ja haaveiden aika on totta. Juhannuksen jälkeen alkavat kesätyöt terveyskeskushammaslääkärin sijaisena.

On erityistä aloittaa kesätöissä omalta tuntuvalla alalla, jota on opiskeltu neljä vuotta. Nyt pääsee kokemaan millaisia työviikot tulevaisuuden ammatissa ovat. Rooli hammashoitolassa on uusi. Millainen rakenne työpäivissä on? Kauankohan mihinkin toimenpiteeseen menee aikaa? Mitä kaikkea kesän aikana tuleekaan oppimaan?

Fuksina ollessa viimeisten vuosien opiskelijat hahmottuivat tietäväisinä, ovathan monet viidennen vuoden opiskelijoista olleet jo alan kesätöissäkin. Nyt tietää mitä hammaslääkiksellä on ollut tarjota tähän mennessä. Hammaslääkärin ensiaskelissa on hyväksyttävänä epävarmuutta, onhan uransa alussa vielä keskeneräinen. Vaikka kesätöiden alku on jännittävää, on tunnelma luottavainen. Toivottavasti kokeneemman näkemyksen kysyminen on tarpeen tullen helppoa.

Siinä oma viehätyksensä, että ammatin alkumetreillä on niin paljon uutta ja ihmeellistä. Tulevaisuudessa rutiinin karttuessa työ tulee puolestaan rennommaksi. Vaikka kyllähän hammaslääketieteessä riittää alan kehittyessä uutta omaksuttavaa kaikkiin työvuosiin.

Hammaslääkärikoulutuksessa on paljon käytännönläheisyyttä. Todennäköisesti terveyskeskuksessa työskennellessä on paljon samaa, mihin opetushammashoitolassa on saanut eväitä. Työelämän hammaslääketieteellisten pohdintojen lisäksi uutta on kaikki talon toimintatavoista tietojärjestelmiin. Työpäivän aikana voi olla enemmän potilasaikoja kuin kouluviikon aikana. Toivottavasti kesän aikana pääsee oppimaan ja kokemaan monipuolisesti paljon uutta.

Kesätöissä käytännön äärellä havainnee lisäksi hyvin asioita, joihin perehtyä tulevana kouluvuonna. Kliinisen vaiheen opiskelijoiden yhteisluennoilla on vaikuttanut siltä, että viidennen vuoden opiskelijat löytävät kokemuksen puitteissa enemmän kysymyksiä luennon teemoista. Työkokemus varmasti myös kasvattaa intoa viimeisen yliopistovuoden koitoksiin.

Kandikesä on jokaisella omanlaisensa elämys, mutta jättää kaikille muistijäljen ensiaskelista hammaslääkärinä. Antoisaa työkesää kaikille kesäkandeille!

Lue myös
Etsitkö näitä?