Ihmiset

Kielen päälläIhminen tavattavissa?

16.6.2023Tiina Ranne
tiina_ranne-kolumni_uusi

Vuosikello on ajanhallinnan apuväline, jota käytetään yrityksissä ja tiimeissä. Se on graafiseen muotoon laitettu työkalu, jonka avulla voidaan suunnitella vuoden tekemiset, prosessit ja merkittävät tapahtumat kuukausitasolla. Vuosikello helpottaa systemaattista suunnittelua ja optimoi käytössä olevien resurssien hallintaa. Samasta kaaviosta siis näkee yhdellä silmäyksellä projektit: tulevat, menneet ja meneillään olevat. Usein se piirretään kellotaulun muotoon, ja niin tärkeä se on, että netistä löytyy vaivatta valmis tyhjä pohja käytettäväksi ja täytettäväksi.

Silmäilen vuosikellopohjaa. Se muistuttaa värikirjoltaan ja pyöreällä muodollaan erehdyttävästi potilasohjelman graafista statusta. Siitäkin näkee menneet, meneillään olevat ja tulevat projektit. Aikajänne tosin on usein pidempi kuin vuosi. Statusta, kuten vuosikelloakin, pidetään kuitenkin tärkeänä työkaluna. Statuksesta näkee nykyhetken. Mutta se, mikä on tärkeintä, löytyy statuksen ympäriltä – nimittäin ihminen. Tätä kun ei voi kopioida merkeiksi statukseen, vaan ihminen tulee nähdä ja kohdata.

Vastaanotollani oli uusi potilas, jolle tein tarkastuksen. Päivitin siis hänelle mielessäni vuosikellon ja tein jo suunnitelmaa tulevaan. Potilasta jännitti silmin nähden tarkastuksen löydökset, niinpä kannustaen kerroin ensin, että hänellä on kauniinmalliset hampaat ja kaunis hymy. Esitietoja ottaessani olin nimittäin pannut merkille potilaan persoonallisen hymyn. Hymyä odotin nytkin, mutta esiin nousivat kyyneleet.

Hän kertoi aiemmin olleensa vastaanotolla, jossa hammaslääkäri oli tentannut tunnustusta nuuskankäytöstä. Potilas oli kertonut, ettei ollut koskaan edes kokeillut nuuskaa. Sitkeä kollega oli kuitenkin päättäväisesti jatkanut neuvonnan nuuskan vaaroista loppuun asti. Alkusysäyksenä terveysneuvontaan oli toiminut poikkeama potilaan huulipoimussa, mikä oli kyllä totta. Valkeajuosteinen arpi huulen alla, näin sen itsekin. Mutta toki myös kasvojen puolella ylähuulessa jatkuen aina nenänpieleen. Selvä muistomerkki huulihalkion korjausleikkauksesta.

Henkilö, joka on koko ikänsä kärsinyt useista operaatioista ja arvesta kasvoissa, oli saanut osakseen vielä vuosikymmenten päästä haukut nuuskaamisesta, mikä tuntuu kohtuuttomalle. Muistikuva aiheutti hänessä yhä hoitotilanteeseen liittyvää mielipahaa. Hetkessä meni aurinko pilven taakse piiloon. Piti kerätä tilanne kasaan. Silloin kun sanat eivät riitä eikä mennyttä voi muuttaa, kosketuksella on uskomaton voima. Käsi potilaan olkapäällä esitin pahoitteluni. Yritin pelastaa sen, mitä pelastettavissa oli, vaikka harmitti vietävästi.

Luottamuksen polku voi alkaa pienin askelin, vaikka vain havainnoimalla. Aurinko menee pilveen tullakseen uudelleen esiin, ja ajan kulku on vääjäämätön, joskus armollinen. Odotan ensi kevättä, silloin saamme hurmaavan hymynkin uudelleen meille käymään. Vuosikello kun pelaa meillä myös niin, että hoitaja lähettää säännöllisesti recall-kutsut.

Oletko huomannut vastaanotolla sisäisen vuosikellosi? Sen joka pyörii pään sisällä? Koska nyt tuli tuo ”Teppo”, seuraavaksi tulee ”Matti”. Jaa mutta, ei ole ”Seposta” kuulunut vähään aikaan. Niin eikös nimi ilmesty listalle ensi viikkoon. Niin se pyörii vuosikello päässä ja mielessä. Ja kesäloma, no sepä se vasta pyöriikin, tähän aikaan vuodesta.

Tiina Ranne
HLT, yksityishammaslääkäri Turusta

Lue myös
Etsitkö näitä?