Post

ArtikkelitHammastahnaa ei ole tarkoitus syödä

16.8.2017Hannu Hausen

Viime aikoina olen silloin tällöin kuullut suunterveyden ammattihenkilöiden ohjanneen potilaita nielemään hampaiden harjauksen jälkeen suuhun jääneen fluorihammastahnan ja olemaan tämän jälkeen huuhtelematta suutaan vedellä.

Ei ole mahdotonta, että potilaiden kertomukset perustuvat väärinkäsityksiin. Siltä varalta, että tällaisia neuvoja kuitenkin on annettu, on paikallaan kerrata ohjeet oikeasta menettelystä hampaiden harjauksen jälkeen.

Nykytiedon mukaan fluoridin hammaskiilteen liukenemista hillitsevä vaikutus perustuu siihen, että tietty määrä fluoridia on hampaita ympäröivissä nesteissä. Happohyökkäysten aikana fluoridi vaikeuttaa hammaskiilteen liukenemista, ja happohyökkäyksien välisinä aikoina fluoridi edesauttaa liukenemien remineralisaatiota.
Fluorihammastahnan käyttö on oivallinen keino viedä fluoridia hampaiden ympärille, kunhan kaikkea fluoridia ei harjauksen jälkeen huuhdella pois suurella vesimäärällä voimallisesti purskuttelemalla.

Paikallisen vaikutuksen aikaansaamiseksi fluoridia ei ole tarpeen niellä. Päinvastoin, fluoridin läsnäolo hampaita ympäröivissä nesteissä pyritään turvaamaan minimoimalla hammastahnan ja sen sisältämän fluoridin nieleminen. Tämä on erityisen tärkeää alle kouluikäisillä, jotka liiallinen systeeminen fluorinsaanti altistaa hammasfluoroosille eli laikkukiilteisyydelle.

Hannu Hausen
Terveyden edistämisen asiantuntijahammaslääkäri, Hammaslääkäriliitto

Lisää ohjeita hampaiden harjauksesta ja fluorihammastahnan käytöstä on Käypä hoito -suosituksessa Karies (hallinta), joka löytyy osoitteesta www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50078

Ohje menettelyksi hampaiden harjauksen jälkeen

Suuhun jäänyt hammastahna (käytännössä syljen ja hammastahnan muodostama vaahto) syljetään huolellisesti pois. Suun voi lisäksi huuhdella kevyesti pienellä määrällä vettä, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Voimakasta vedellä purskuttelua pitää välttää, koska sen seurauksena fluoridi voi huuhtoutua hampaiden ympäriltä.

Lue myös
Etsitkö näitä?