Ihmiset

DenttariEtäopetuksesta virtuaaliympäristöön

22.1.2021Konsta Naumanen
konsta_naumanen

Klinikan ovien sulut eivät Itä-Suomen yliopiston hammaslääketieteen koulutusohjelman historian tuntien ole Kuopiossa uutta.

Viime vuoden aikana klinikan ovet olivat salvattuina kolmen kuukauden ajan. Syksyllä yliopiston pääsisäänkäyntiä kuitenkin raotettiin sen verran, että hammaslääketieteen opiskelu oli mahdollista. Hieman erilaista se oli ja on ehkä jopa pysyvästi.

Simulaopintojansa aloittelevia odottelevat nyt yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan hankkimat virtuaalihaptiset simulaatiolaitteet. Näillä opiskelija pääsee tarttumaan poraan virtuaaliympäristössä, harjoittelemaan laitteen tarkalla 3D-näytöllä näkyvän kaviteetin preparointia. Toisessa kädessä on varteen yhdistetty kulmakappale, joka antaa aidon tuntuisen vastavoiman porausliikkeeseen ja toisessa kädessä on virtuaalipeili. Uskon että tämä on vasta alkusoittoa tulevalle.

Vuosi sitten klinikan hyvä uudistus olivat juurihoitovarusteilla olevat loosit, joissa on myös röntgenputki. Uudistuksen jälkeen potilaiden ei enää tarvinnut kävellä kofferdam poskella pitkin käytäviä röntgenkuvaushuoneeseen. Uutuutena syksyllä avokonttorimaiselle opetusklinikallemme asennettiin myös loosien väliin korotuspleksit, joilla aerosolien liikettä naapuriloosiin vähennettiin, ja aerosolia tuottavien instrumenttien käyttö sai näin jatkua. Myös hanskat ja maskit saivat looseissa oman aerosoleilta suojaavan kaappinsa.

Kirurgian kliininen opetus koki myös uudistuksen, kun poistoissa siirryttiin polityöskentelyyn. Kandidaatti hoitaa vuorollaan kaksi kirurgian potilasta kirurgiaan orientoituneen hammaslääkärin kanssa. Vuoro on kahdesti lukukaudessa, syksyllä ja keväällä. Vaikka polivuorojen riittävyydessä tasapuolisesti kaikille oli haasteita, kehitys on mielestäni oikeaan suuntaan. Ilmoille on heitelty myös ajatusta vastaavan polimallin soveltamisesta juurihoitoihin. Uudistus vähentää kuormittavaa ajanvarauskirjojen yhteensovittelua opiskelijan, opettajan ja potilaan aikataulujen kanssa ja samalla sekä suoritteet että opettajaresurssi jakautuvat tasa-arvoisesti.

Hammaslääketieteen koulutusohjelma digitalisoitui kertaheitolla. Ennen pandemiaa etäopiskelun mahdollisuuksista hammaslääketieteessä käytiin Kuopiossa keskustelua, mutta käytäntöön se hoitui pakon sanelemana. Toivon, että mahdollisuus joustavaan etäopiskeluun ja samalla vierailevien luennoitsijoiden hyödyntäminen omaksuttaisiin tulevaisuudessa pysyväksi normiksi. Positiivisesti yllättivät yliopisto-opettajat, jotka ottivat etäopetuksen haltuun jouhevasti.
Kuopion koulutusohjelmasta ei ole enää pitkään aikaan puhuttu nuorena, mutta nyt tätä nimitystä voisi taas käyttää. Meillä on nuori, digitalisoitunut hammaslääketieteen koulutusohjelma. En edes kykene kuvittelemaan, mitä se on kymmenen vuoden päästä.

Konsta Naumanen
Kirjoittaja on viidennen vuosikurssin denttari Kuopiosta.

Lue myös
Etsitkö näitä?