Post

ArtikkelitEnsimmäinen hammaslääkäri liittyi Potilastiedon arkistoon

21.6.2017Anu Tilander

Koko suun terveydenhuolto on aloittanut Potilastiedon arkistoon liittymisen.

– Virallinen määräaika oli jo 1.1.2017, mutta potilastietojärjestelmien valmiuksien viivästyttyä käyttöönotot ovat lähdössä vauhtiin vasta nyt. Julkisen ja yksityisen sektorin toimijoilla on sama aikataulu, kertoo erikoissuunnittelija Päivi Achte Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Ensimmäisenä hammaslääkärinä liittymään ehti Timo Mynttinen Assisdentia käyttävästä Kouvolan Hammastiimistä.

– Liittyminen eteni lähes suunnitellusti, ja aloitimme käytön toukokuun lopussa. Meillä oli tosin tulevia liittyjiä enemmän kokeiluvaiheita, koska vastaanottomme on ollut testaamassa järjestelmän liittämistä arkistoon, Mynttinen kertoo.

– Potilastiedon arkisto vaikuttaa ainakin siihen, että ennen varsinaisia hoitokirjauksia on tarkastettava ja tarvittaessa päivitettävä potilaan suostumukset hoitotietojen luovuttamiseen. Hoitotietojen kirjauksiin tulee ehkä myös lisää selkeyttä ja täsmällisyyttä.

Arkiston käytännön hyödyt hammaslääkärille jäävät Mynttisen mukaan vielä nähtäväksi.

– Odotan, että joissain tilanteissa potilaan terveystietojen näkemisestä on hyötyä hoitopäätöksiä tehtäessä.
Kollegoita hän neuvoo seuraamaan oman järjestelmätoimittajan tiedotusta liittymisen aikatauluista. Kannattaa myös alkaa kouluttautua ja kouluttaa myös henkilökuntaa vähitellen toimimaan Kanta-vaatimusten mukaan.

– Liittyminen ei vaadi mahdottomia, mikäli sähköiseen reseptiin on jo liittynyt. Omavalvontasuunnitelmaa tarvitsee korkeintaan päivittää.

Mistä tietoa liittymiseen?

Terveystietojen tehokkaampi hyödynnettävyys on osa sote-uudistusta ja Kanta-palvelut on siinä keskeinen tiedonkulun väline.

– Tuleva valinnanvapaus myös edellyttää, että tiedot liikkuvat organisaatioiden välillä. Liittyminen kannattaakin tehdä ajoissa, Päivi Achte muistuttaa.

Viranomaisten ylläpitämä Kanta-sivusto (www.kanta.fi) on keskeinen tietopankki.

– Aloita perehtyminen liittymisen vaiheet esittelevästä Kanta-palvelujen käsikirjasta ja tutustu Kanta-sivuston verkkokouluihin. Kysymyksiä voi lähettää myös kantapalvelut@thl.fi, jos materiaaleista ei löydä vastausta. Lisäksi potilastietojärjestelmän toimittaja on tärkeä tuki käyttöönotossa, Achte tiivistää.

Kanta-palvelujen käyttöönotosta on kerätty tietoa myös Hammaslääkäriliiton sivuille: www.hammaslaakariliitto.fi
Lisätietoa Potilastiedon arkistoon liittymisestä myös 25.8. ilmestyvässä Hammaslääkärilehdessä.

Lue myös THL:n tiedote 28.6. Suun terveydenhuollon tiedot siirtyvät Potilastiedon arkistoon – tietojen käyttö helpottuu

Päivitetty 28.6.: Lisätty linkki THL:n tiedotteeseen.

Lue myös
Etsitkö näitä?