Ihmiset

DenttariHammaslääkäriyden tyyli-ideoita poimimassa

26.9.2019

Kyllä on steriiliin leikkaussalipukeutumiseen kietoutunut kandi innoissaan, kun pääsee imurin varteen avustamaan ja leikkaamaan tikkauksen ylimäärälanganpäitä. Kyseessä on ensimmäinen vuoro Hamsussa eli Oulun yliopistollisen sairaalan hammas- ja suusairauksien yksikössä.

Näitä Hamsun vuoroja on siroteltu lukujärjestykseen parin viimeisen opiskeluvuoden ajalle niin, että jokainen saa vuorollaan olla seuraamassa ja parhaimmillaan avustamassa leikkauksia sekä kiertää tarkkailemassa vastaanottoja hammaslääketieteen erikoistumisalojen skaalalta.

Ennakkoon odotin Hamsu-päiviltä eniten leikkausten seuraamista ja vielä itselle tuntemattomampiin erikoisaloihin tutustumista. Esimerkiksi lasten hammashoidon ja suu- ja limakalvosairauksien kurssit odottavat lukujärjestyksessä vasta myöhemmin.

Työpäivien tarkkaileminen Hamsussa ehdottomasti laajensi käsitystä siitä, mitä hammaslääketieteellä on tarjota, kun tarvitaan sairaalatasoista hoitoa. Oli myös hyvää kertausta tarkkailla oikojan sujuvaa retentiokaarten ja separointikumien kiinnitystä. Kirurgin työskentelyä seuratessa puolestaan radiologisten kuvien tulkinta avautui eteen uudesti konkreettisessa merkityksessä. Kokonaisuutena Hamsu-päivien parasta antia oli kuitenkin päästä havainnoimaan harjaantuneen hammaslääkärin vastaanottoa.

Potilaita kohdatessa tulee mietittyä itselle sopivaa vuorovaikutustyyliä olla hammaslääkärin roolissa. Preklinikan ajan harjoitteluissa hammashoitolan vastaanottoa seuratessa olikin ilahduttavaa nähdä kuinka erilaisia ja kunkin persoonaan sopivia tapoja on olla hammaslääkäri. Nyt kun opinnot ovat edenneet omien potilaiden hoitamiseen, on ammattilaisen vastaanoton seuraaminen entistä antoisampaa. Kokeneen toimintaa tarkkaillessa voi poimia omaan suuhun sopivia kansankielisiä vertauksia hammaslääketieteen jargonille. On myös esimerkiksi vaikuttavaa seurata, kuinka konkari kannustaa tupakoinnin lopettamiseen.

Suu- ja leukakirurgille toimenpiteitä jännittävien potilaiden kohtaaminen on arkipäivää ja hänen hyvin huomioivaa vuorovaikutustyyliään oli ilo seurata. Hän kuvaili rauhallisesti ja selväsanaisesti mitä tehdään, mikä toiminnan tarkoitus on ja miltä se potilaalle tuntuu. Hän todella keskittyi koko käynnin ajan potilaan hoitoon ja käytti aineiden vaikutusaikojen tuomat toimettomat hetket kertomalla potilaalle hoidon kulusta. Vaikutti siltä, että tämä panostus hyvin myös lievensi hoitotilanteen jännittävyyttä potilaalle.

Ensimmäisten Hamsun vuorojen aikana ehdin nähdä vasta murto-osan Hamsun erikoisosaamisen kirjosta. Odotankin ilolla tulevia vuoroja. Vaikka itse tekemällä oppiikin parhaiten, on arvokasta, että koulutuksen aikana saa poimia ideoita kokeneen eleistä olla hammaslääkäri.

Lue myös
Etsitkö näitä?