I skymningen en kväll promenerade jag förbi den odontologiska inrättningen vid Åbo universitet, min gamla alma mater. Det väckte gamla känslor till liv. Det kanske var en ren tillfällighet, och i så fall en trevlig sådan, när den sista händelsen under förbundets jubileumsår för min del var Åbo Tandläkarsällskaps novembermöte. Jubileumsåret har omfattat många olika arrangemang och händelser. Vi har träffats och utbytt erfarenheter, diskuterat aktuella händelser och skålat för vårt 100-åriga förbund. Jag vill ännu varmt tacka alla som har deltagit i evenemangen.
Ända sedan förbundet grundades den 6.12.1924 har det fungerat som intressebevakare och sakkunnigorganisation för tandläkarkåren, och arbetat för att främja tand- och munhälsan i Finland. När man har jämfört bilden av olika fackorganisationer och hur de uppskattas har det visat sig att Tandläkarförbundet är det fackförbund som värderas högst av finländarna. Bakgrunden till den uppskattningen är en stark profession och en effektiv verksamhet. Vi är en samhälleligt betydelsefull organisation.
Också i år har det förts en diskussion om Finlands framtid som välfärdssamhälle, och om finansieringen av de offentliga tjänsterna. Regeringens förslag att man skulle höja och utveckla sjukförsäkringsersättningarna går i rätt riktning när man försöker jämna ut patientfördelningen mellan sektorerna. Det får ändå inte leda till att man minskar finansieringen av välfärdsområdenas tandvård, eller att man inte skulle erbjuda hela befolkningen offentliga tjänster.
Det står skrivet i Tandläkarförbundets stadgar, att vi ska verka för att främja befolkningens orala hälsa. Under jubileumsåret har vi slagit fast målsättningen för förbundets hälsofrämjande verksamhet, och vi har konstaterat att alla har rätt till en god munhälsa. Under EU-valet lyfte vi fram en begränsning av marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel, och en sockerskatt. I samband med Avaa suu -kampanjen (Avaa suu = öppna munnen) uppmuntrade vi speciellt unga vuxna att sköta sin munhälsa.
I år har vi, i samarbete med utbildningsorganisationerna, uppdaterat rekommendationen om fortbildning, som fungerar som en påminnelse för tandläkare och arbetsgivare om fortbildningens betydelse. Tandläkare har ett krävande arbete, som kräver ständig, kunskapsbaserad, systematisk och effektiv fortbildning. Tandläkare har en rätt och en skyldighet att hålla sin kunskapsnivå uppdaterad. Om kunskaperna och färdigheterna är aktuella mår man också bättre själv, och patienternas säkerhet är tryggad.
Förbundet är den primära sakkunniginstansen och intressebevakaren, och vår centrala målsättning är att upprätthålla yrkeskårens enhetlighet, kollegialitet och förmåga att följa med tiden och rikta blicken mot framtiden. Vi förnyade strategin som styr förbundets verksamhet under åren 2025–2029. Man kan se, att vi kommer att ställas inför förändringar när det gäller tandläkarnas välbefinnande och tjänsterna inom tand- och munhälsans område, odontologins utveckling och medlemskårens åldersfördelning och dess förväntningar gällande arbetslivet. I början av nästa år påbörjar också förbundets nya fullmäktige sin fyraåriga mandatperiod.
Tandläkarförbundets jubileumsår kulminerade i slutet av november. Då samlade ett jubileumsseminarium kolleger kring viktiga och aktuella ärenden. Året avslutades med en festmiddag, som gav oss rätt stämning för att fira både Finlands självständighet och Finlands Tandläkarförbunds födelsedag.
Henna Virtomaa
Tandläkarförbundets verksamhetsledare