Post

KoronavirusVarovaista toivoa hammaslääkärien rokotuksista

4.3.2021Heli Mikkola
rokotus
(Kuva: iStockphoto)

Hammaslääkärien asemaa rokotusjärjestyksessä on käsitelty kansallisessa rokotusasiantuntijaryhmässä (KRAR).

Hammaslääkärit ovat olleet huolissaan siitä, että työn erityisluonne – jatkuva kontakti aerosoleihin – ei ole tullut riittävästi esiin rokotusjärjestyksestä päätettäessä. Keskusteluissa on pohdittu, ovatko hammaslääkärit kenties samalla viivalla muun perusterveen väestön kanssa.

KRAR:n puheenjohtajan, professori Ville Peltolan mukaan KRAR on pitänyt tärkeänä laajempaa sote-henkilöstön rokottamista lääketieteellisten riskiryhmien rokotusten jälkeen ennen muuta väestöä.

– KRAR ei mene kannanotoissaan yksityiskohtiin, vaan tarkemmat määrittelyt tapahtuvat THL:n toimesta mm. sairaanhoitopiirien ja kuntien kanssa käytävien keskustelujen pohjalta. KRAR on kuitenkin ottanut hammaslääkärit esille yhtenä ryhmänä, jonka rokottamiseen on perusteita, Peltola sanoo.

– Rokotusjärjestyksen toteuttamista tarkennetaan sen mukaan, kun tieto rokotteiden saatavuudesta paranee, ja sitten hammaslääkärienkin täsmällinen asema tarkentuu.

KRAR:n jäsenissä ei ole yhtään hammaslääketieteen edustajaa. Miten KRAR hankkii tietoa hammaslääkärien kaltaisten erityisryhmien tilanteesta?

– Hammaslääkärien ja muiden ryhmien tilanne on tullut KRAR:n tietoon THL:n tekemän valmistelutyön kautta ja suorilla keskusteluilla ja viestien vaihdolla hammaslääkärien edustajien kanssa, Peltola kertoo.

Lue myös
Etsitkö näitä?