Uutiset

Juuri nytValtuuston vaaliin tarvitaan nyt aktiivisia ehdokkaita

17.5.2024Ira Peurakoski
Ira Peurakoski. (Kuva: Ismo Henttonen.)

Hammaslääkäriliiton 100-vuotisjuhlavuosi on myös valtuuston vaalivuosi. Jäsenet valitsevat ensi marraskuussa uuden 40-jäsenisen valtuuston nelivuotiskaudelle 2025–2028.
Positiivinen kilpailu kannustaa äänestämään ja siksi on erittäin tärkeää, että vaalien ehdokasasettelu onnistuu.

Laajalla ja monipuolisella ehdokasjoukolla on merkitystä myös toimivan valtuustyöskentelyn kannalta. Valtuutetun tehtävässä voi vaikuttaa konkreettisesti hammaslääkärien ja opiskelijoiden asioihin, saa laaja-alaista tietoa alan kehitykseen vaikuttavista tekijöistä ja pääsee verkostoitumaan toisten valtuutettujen kanssa. Ehdokkaaksi on helppo lähteä ja sitä kannattaa harkita matalalla kynnyksellä. Nyt on erinomainen hetki käynnistää pohdinta valtuustovaalin ehdokkuudesta.

Lisätietoa ja ohjeet ehdokasasettelua varten ovat tulossa alkukesän aikana, joten kannattaa seurata liiton viestintää. Nykyisten valtuutettujen kokemuksista saa hyviä vinkkejä (lue juttu tämän lehden sivuilta 54–55). Autamme myös liiton toimistossa. Ehdokasasettelun käytännön toimet käynnistyvät elokuussa, ja ehdokkaaksi tulee asettua 22. syyskuuta mennessä.

Hammaslääkärilehdessä 5/2024 julkistettava vaalitunnus kuvastaa liiton jäsenistä koostuvan ylimmän päättäjän roolia ammattikunnan yhtenäisyyden ja yhteistyön rakentajana, keskustelun herättäjänä ja liiton toiminnan suuntaajana. Valtuuston vaalien teemana onkin Yhdessä suun asialla. Asettumalla ehdokkaaksi voit vaikuttaa siihen, että valtuutetut edustavat hammaslääkäreitä työuran eri vaiheista, eri puolilta maata, erilaisista työpaikoista ja eri sektoreilta. Vaalit myös herättävät kiinnostusta, ja äänestäminen on mielekästä, kun tarjolla on hammaslääkärikuntaa laajasti edustava ehdokasjoukko.

Kun on aika äänestää vaalissa loka-marraskuussa, jäsenet valitsevat ehdokkaansa ehdokaslistalta, jossa ehdokkaat ovat muodostaneet esimerkiksi alueellisia tai sektorikohtaisia vaaliliittoja ja vaalirenkaita tukemaan oman ryhmittymän vaalimenestystä. Vaalissa on käytössä koko maan kattava vaalipiiri, ja valtuustoon valitaan 35 valtuutettua manner-Suomesta. Lisäksi valitaan yksi edustaja Ahvenanmaalta ja neljä opiskelijoiden vaalipiiristä, yksi opiskelijavaltuutettu Helsingistä, Kuopiosta, Oulusta ja Turusta. Valtuutetut antavat tärkeän panoksen jäsenkunnan äänenä edunvalvonnan tavoitteiden ja liiton toiminnan painopisteiden linjaamiseen sekä hammaslääkärien työelämän kehittämiseen.

On hienoa, että jäsenet valitsevat uuden valtuuston liiton täyttäessä 100 vuotta. Tehdään nyt yhdessä onnistuneet vaalit. On tärkeää joko lähteä ehdokkaaksi tai tukea kollegan ehdokkuutta.

Ira Peurakoski
Hammaslääkäriliiton järjestöpäällikkö

Lue myös
Etsitkö näitä?