Uutiset

EdunvalvontaUusi rekisteri ruuhkautui heti – liiton mielestä käsittelyviive on kohtuuton

7.2.2024Juha Korhonen
– Tämä on hammaslääkärien kannalta täysin kestämätöntä, Hammaslääkäriliiton lakimies Heikki Kuusela toteaa. (Kuva: Ismo Henttonen.)

Yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen rekisteröintihakemusten tulva on ruuhkauttanut Valviran Soteri-rekisterin. Vuoden alusta käyttöön otetussa uudessa palveluntuottajarekisterissä on jo noin 2 000 hakemusta jonossa odottamassa käsittelyä.

– Pitkä käsittelyviive on täysin kohtuuton esimerkiksi yksityiseksi palveluntuottajaksi ryhtyvien ja vuokravastaanottoa vaihtavien hammaslääkärien näkökulmasta. Valvontalain mukaan toimintaa ei saa aloittaa, eikä muutosta toteuttaa ennen rekisteröintiä, Hammaslääkäriliiton lakimies Heikki Kuusela kertoo.

Soteri-rekisterin käyttöönotto perustuu vuoden alusta voimaan tulleeseen sote-valvontalakiin, jonka myötä sosiaali- ja terveysalan ammatinharjoittajat muuttuivat yksityisiksi palveluntuottajiksi. Myös heidän täytyy rekisteröityä Soteriin, kun aiemmin ammatinharjoittajin toiminnan aloittamiseen riitti pelkkä ilmoitus aluehallintoviranomaiselle.

– Valitettavasti uudessa laissa prosessia päätettiin vaikeuttaa merkittävästi. Osittain näitä hedelmiä korjataan nyt. Hammaslääkäriliitto on lakia koskevassa lausunnossaan ottanut tähän kantaa, Kuusela toteaa.

 

Ei uutta hakemusta, jos tiedot ajan tasalla

Valviran ylijohtaja Markus Henrikssonin mukaan ruuhkan syynä on monta yhtäaikaista tekijää. Uuden sote-valvontalain vaatimuksien lisäksi rekisteröintihakemuksia on tullut tavanomaisesta poikkeavan paljon ja uuden rekisterin sähköisessä asiointipalvelussa on vielä puutteita.

– Pahoittelen kovasti tilannetta. Emme valitettavasti pysty vielä arvioimaan rekisteröinnin käsittelyn pidentymisen aikaa, mutta korjaustoimet kyllä etenevät. Teemme kaikkemme ruuhkan purkamiseksi.

Valviran tavoiteaika on käsitellä hakemukset kahden kuukauden kuluessa. Ainakaan alkuvuonna tavoitteeseen ei tulla pääsemään, vaikka Valvira on lisännyt työvoimaa rekisteröintityöhön.

Valvirasta muistutetaan, että uutta rekisteröintiä Soteriin ei tarvitse tehdä, jos omat tiedot ovat ajan tasalla. Aiemmin Valveri-rekisterissä olleiden palveluntuottajien tiedot ovat siirtyneen suoraan uuteen Soteriin.

Jos yksityinen palveluntuottaja vaihtaa toimipistettä, hänen pitää hakea rekisteröinnin muutosta. Samassa hakemuksessa voi hakea useaan palveluyksikköön tai toimipisteeseen.

Ryhmäpäällikkö Eine Oinas-Soudunsaari Valvirasta pyytää, että hakemukset laitetaan hyvissä ajoin vireille, kaikki hakemuksen kohdat täytettynä.

– Puutteellisesti täytetty hakemus hidastaa käsittelyä, koska silloin täytyy aina pyytää hakemukseen täydennystä ennen kuin rekisteröintipäätös voidaan tehdä.

Lue myös
Etsitkö näitä?