Uutiset

LainsäädäntöUusi potilasvakuutuslaki kattaa myös hammasimplantit

10.4.2021Outi Hautamäki

Tämän vuoden alusta voimaan tulleessa potilasvakuutuslaissa uutena korvausperusteena on potilaan kehoon kiinteästi asennetun laitteen, esimerkiksi hammasimplanttien, aiheuttama henkilövahinko, jos laite ei ole ollut niin turvallinen kuin on ollut aihetta olettaa. Aiemmin potilaan on itse pitänyt hakea korvaus tuotevastuuperusteisesti esimerkiksi laitteen valmistajalta.

– Implanttivahingot on hyvä pitää mielessä ohjeistettaessa potilasta hakemaan korvausta potilasvakuutuksesta. Potilaalle on huomattavasti yksinkertaisempaa asioida potilasvakuutuskeskuksen kuin aiemmin implanttivalmistajan kanssa, toteaa Hammaslääkäriliiton lakimies Heikki Kuusela.

Potilasvakuutuslaki koskee Suomessa annetun terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä potilaalle aiheutuneen henkilövahingon korvaamista potilasvakuutuksesta.

Uutta lakia sovelletaan lisäksi ulkomailla annettuun terveyden- ja sairaanhoitoon tilanteissa, joissa potilaan hoito kuuluisi suomalaisen terveydenhuollon toimintayksikön järjestämisvastuulle ja hoidon järjestäminen ulkomailla on potilaan terveydentilan kannalta välttämätöntä

Eduskunta hyväksyi potilasvakuutuslain ja potilasvakuutuksen kokonaisuudistuksen maaliskuussa 2019.

Lue myös
Etsitkö näitä?