Post

KoronavirusTyöturvallisuus huolettaa Euroopan hammaslääkäreitä

2.4.2020Outi Hautamäki
istock-joukkovoima
Kuva: iStockphoto

Euroopan terveydenhuollon ammattijärjestöt opiskelijajärjestöineen vaativat Euroopan komissiota ja maiden hallituksia tukemaan ja turvaamaan terveydenhuollon ammattilaisia taistelussa Covid-19-epidemiaa vastaan. Kannanotossaan Council of European Dentists (CED) yhdessä 11 muun järjestön kanssa vaatii, että terveydenhuoltohenkilöstöllä tulee olla käytössään tarvittavat suojavarusteet ja heidän on päästävä säännöllisesti koronatesteihin oli oireita tai ei.

Euroopasta on tullut pandemian keskus, ja terveydenhuollon ammattilaiset laittavat itsensä likoon hidastaakseen taudin leviämistä. Terveydenhuollon ammattilaisten tartunnat ja kuolemat lisääntyvät jatkuvasti, eikä kaikilla ole saatavana kunnollisia suojavarusteita.

Asianmukaiset työskentelyolosuhteet on taattava myös kriisiaikoina. Henkilökunnalla tulee olla mahdollisuus taukoihin ja vapaisiin työvuorojen välillä, jotta he pystyvät jatkamaan pitkälläkin tähtäimellä työtään kriisioloissa. Työaikasäännöksiä on noudatettava. Myös terveydenhuollon ammattilaisten psykososiaalinen kuormitus tulee huomioida ja tukipalveluita pitää olla saatavilla.

Euroopan terveydenhuollon ammattijärjestöt odottavat Euroopan komission käyvän niiden kanssa jatkuvaa vuoropuhelua, jotta kokemuksia ja niistä saatua tietoa voidaan jakaa tehokkaasti ympäri Eurooppaa ja komissio voi omassa työssään hyödyntää tätä tietoa.

Lue myös
Etsitkö näitä?