Uutiset

EdunvalvontaTyötuomioistuimelta sakkoja Helsingille

31.8.2023

Työtuomioistuin on tuominnut Helsingin kaupungin hyvityssakkoon palkanmaksuongelmien takia.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO nosti viime talvena kanteen, jossa se vaati hyvityssakkoja palkanmaksua koskevien virka- ja työehtosopimusten määräysten rikkomisesta.

Työtuomioistuin tuomitsi Helsingin kaupungin 30. elokuuta maksamaan järjestölle 9 000 euron hyvityssakot.

– Päätöksellä ei ole suoraan vaikutusta yksittäisen työntekijän tai viranhaltijan tilanteeseen. Se on kuitenkin voimakas viesti, että palkat on maksettava sopimuksen mukaisina päivinä ja että palkanmaksuun liittyvät ongelmat on hoidettava kuntoon pikaisesti, huomauttaa JUKOn kunta- ja hyvinvointialoista vastaava neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen JUKOn tiedotteessa.

Jos ongelmat jatkuvat, valtakunnallisesti virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa 200 000:ta Akavan julkisalojen liittojen jäsentä, myös hammaslääkäreitä, edustava JUKO nostaa uudelleen kanteen työtuomioistuimessa.

JUKO vaati myös Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n tuomitsemista hyvityssakkoon valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä. Työtuomioistuin katsoi kuitenkin, että KT:lla ei ole ollut käytännössä mahdollisuutta vaikuttaa palkanmaksuongelmien poistamiseen tai lyhentää niiden ratkaisemiseen kuluvaa aikaa.

 

 

Lue myös
Etsitkö näitä?