Post

KoronavirusTHL päivitti maskeja koskevaa ohjetta

23.2.2021Anu Tilander

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on päivittänyt suun terveydenhuollon yksiköiden ohjetta COVID-19-epidemian aikana.

Uuden ohjeen mukaan voimakkaasti aerosolia tuottavissa toimenpiteissä suositellaan käytettäväksi ensisijaisesti venttiilitöntä FFP2-luokan hengityssuojainta, mikäli kofferdam-suojaa ei voida käyttää. Lisäksi käytetään koko kasvot peittävää visiiriä.

– FFP2-suojaimen istuvuus pitää varmistaa ennen käyttöä, ja sitä pitäisi jaksaa pitää koko toimenpiteen ajan. Mikäli FFP-suojainta ei syystä tai toisesta voi käyttää tai toimenpiteessä ei muodostu runsaasti aerosoleja, suositus on edelleen kirurginen suu-nenäsuojus, muistuttaa THL:n asiantuntijahammaslääkäri Ulla Harjunmaa.

Suosituksen tarkennuksella varaudutaan THL:n mukaan herkemmin tarttuvien koronavirusmuunnosten laajempaan leviämiseen väestössä. FFP2-luokan hengityssuojainten käytöllä pyritään muiden varotoimien lisäksi minimoimaan henkilökunnan tartuntariskiä erityisesti tilanteissa, joissa hoidetaan oireettomia taudinkantajia tartunnasta tietämättä.

Ohjeistus on linjassa Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:n suun terveydenhuollon suojainohjeiden kanssa.

Katso THL:n päivitetty ohje suun terveydenhuollon yksiköille COVID-19-epidemian aikana: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/ohje-suun-terveydenhuollon-yksikoille-covid-19-epidemian-aikana

 

Lue myös
Etsitkö näitä?