Uutiset

PääkirjoitusTapahtumarikas puolivuotinen

16.6.2023Henna Virtomaa
Henna Virtomaa. (Kuva: Ismo Henttonen)

Lupasin itselleni, että tänä keväänä keskityn kaikessa rauhassa seuraamaan ja havainnoimaan kevään tuloa. Niinpä niin, kevät oli ja meni, ehdin sentään ottamaan talteen kuvan niin lyhyen aikaa kukkivasta tuomesta. Mutta mitä jäi mieleeni kevään edistymisestä? Ei ihan sitä, mitä olin talven pimeinä kuukausina ajatellut.

Näin jälkeenpäin ajatellen tämän vuoden alkupuolisko on ollut mitä tapahtumarikkain. Jännityksellä odotimme vuoden vaihtumista ja hyvinvointialueiden aloittamista. Historiallinen loikka tehtiin, eikä ennakoiduilta palkanmaksuongelmilta täysin vältytty. Todellinen uuden rakentamisen vaihe on hyvinvointialueilla nyt hyvässä vauhdissa. Samaan aikaan jatkuvat työn tekemistä tukevat lääkärisopimusneuvottelut ja rinnalla uudet luottamusmiehet ovat aloittaneet tehtävässään.

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tuli kuluneeksi vuosi helmikuun 24. päivänä, surullista. Niin lähellä tapahtuva kaikkein pahin vahvisti suomalaisten kantaa siitä, että Natoon on päästävä. Tarvitsimme varmuuden siitä, että yksin ei jäädä ja kaveria ei jätetä. Liittymisen prosessi sai onnellisen päätöksen, kun Suomi hyväksyttiin sotilasliiton jäseneksi 4. huhtikuuta 2023.

Uudet kansanedustajat äänestettiin eduskuntavaaleissa 2.4. Hallitusneuvotteluja johtava kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut pyrkivänsä siihen, että hänen johtamansa hallitus aloittaisi toimintansa kesäkuun alussa tai viimeistään juhannuksena.

Uusi eduskunta järjestäytyi heti vaalien jälkeen, mutta hallitus vaihtuu vasta, kun hallitusohjelma saadaan hyväksyttyä. Itse hallitusneuvotteluja käydään tätä kirjoitettaessa jo viidettä viikkoa. Liitossa olemme toiveikkaita ja uskomme, että hallitustavoitteemme on luettu ja sisällytetään sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuuteen.

Kevään aikana liitto oli myös mukana Taloustutkimus Oy:n tutkimuksessa, jossa kysyttiin kansalaisten näkemyksiä ja mielikuvia ammattiliitoista. Toukokuussa julkaistujen tulosten mukaan Hammaslääkäriliitto on suomalaisten eniten arvostama ammattiliitto, kun vertailtiin mielikuvaa 24 ammattiliitosta ja liittojen arvostusta. Lisäksi Hammaslääkäriliitto oli yhteiskunnalliselta vastuunottokyvyltään vastaajien mielestä tutkituista liitoista toiseksi paras. Yhteiskunnalliselle pohjalle rakentuu osuvasti myös liiton maaliskuussa lanseerattu, uudistunut Avaa suu -kampanja. Kampanja on suunniteltu erityisesti lapsiperheiden ja lasta odottavien perheiden tueksi, ja sen punaisena lankana on elinikäisen suunterveyden perustan luominen ja ylläpitäminen.

Enää en oikeastaan ihmettele, etten taaskaan ehtinyt mukaan kevään edistymisen seurantaan. Hämmästyttävän paljon on ehtinyt tapahtua menneiden kuukausien aikana. Voimme jopa sanoa, että historiallisia tapahtumia on ollut enemmän kuin kymmeniin vuosiin.

Yllättäviä asioita, kansaa yhdistäviä hetkiä, läheltä piti -tilanteita ja pettymyksiä – näitä kaikkia on koettu. Tänä keväänä ei menty torille juhlimaan kotiin palannutta, hyvin saunotettua poikaa, mutta jokaisen suulla soi cha cha cha.

Nyt on kesä, nautitaan siitä – ollaan vain, tapahtumatäyteisen alkuvuoden jälkeen. Suljemme liiton toimiston kolmeksi viikoksi heinäkuussa, ja mekin menemme laiturin nokkaan ongelle. Hyvää kesää kaikille!

Henna Virtomaa
Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja

Lue myös
Etsitkö näitä?