Uutiset

KoronavirusSuojaustoimet kiristyivät uudelleen

26.1.2022Outi Hautamäki

Kaikissa aerosolitoimenpiteissä tulee käyttää FFP2-suojaimia sekä visiiriä, ja purskuttelu vetyperoksidilla tai Betadinella on palautettu suojaustoimiin.

– FFP2-suojaimia voi käyttää kaikissa potilaskontakteissakin, jos jaksaa käyttää suojainta oikein ja suojaimia on riittävästi saatavilla lähikuukausien tarpeisiin, sanoo THL:n asiantuntijahammaslääkäri Ulla Harjunmaa.

– Purskuttelun tiedetään vähentävän lyhytaikaisesti syljen virusmäärää. Tästä saattaa olla hyötyä tartuttavuuden ollessa korkea ja oireettomien tai hyvin lieväoireisten tartunnankantajien määrän lisääntyessä väestössä.

Koronatilanne muuttuu hurjaa vauhtia, ja Suun terveydenhuollon koronaohjeryhmä seuraa tilannetta tarkasti. THL teki purskuttelun mukaan palauttaneen päivityksen juuri ennen joulua, omikronvariantin suuremman tartuttavuuden vuoksi.

Hammaslääkärilehti seuraa tilannetta ja uutisoi sekä lehden verkkosivulla (www.hammaslaakarilehti.fi) että liiton jäsenilleen lähettämässä sähköisessä uutiskirjeessä.

Harjunmaa suosittelee myös THL:n verkkosivujen ja oman alueen viranomaisten tiedotuskanavien seuraamista.

– Alueilla on toisistaan poikkeavia ohjeita liittyen testaukseen, jäljitykseen ja karanteenikäytäntöihin, ja nämä ohjeet saattavat muuttua nopeasti.
Joillakin paikkakunnilla suun tervey­denhuollon kiireetöntä hoitoa on jouduttu vähentämään tammikuun aikana, koska terveydenhuollon henkilöstöä on tarvittu muihin epidemian torjuntatöihin, kuten rokottajiksi, ja henkilöstöä on ollut paljon sairauslomilla.

Joulukuisessa ohjepäivityksessä THL suosittelee lisäksi potilaiden saattajien rajaamista yhteen ja ammattilaisten hoitohuoneesta toiseen liikkumisen rajoittamista.

Ohjeessa korostetaan universaalia suu-nenäsuojuksen käyttöä ja henkilökunnan välisten kontaktien minimoimista.

– Vastaanottotilojen ilmastoinnin toimivuus on suositeltavaa tarkastaa säännöllisin väliajoin ja huolehtia, että ilmastointi toimii sillä teholla kuin mitä kyseiseen tilaan on suunniteltu, Harjunmaa toteaa.

Koronavirusrokotteen ottamista suositellaan kaikille suun terveydenhuollossa työskenteleville.

Lue myös
Etsitkö näitä?