Uutiset

EdunvalvontaSairauslomapäivä säilyy hyvinvointialueilla palkallisena

21.6.2023Heli Mikkola

Hallitusohjelman kirjaus ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuudesta on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa. Hammaslääkäriliiton neuvottelupäällikkö Lotta Lax muistuttaa neuvottelujärjestöjen tekemän työn merkityksestä. Esimerkiksi hyvinvointialueiden hammaslääkäreitä muutos ei koske.

– Hallitusohjelman kirjaus koskee vain sellaisia työntekijöitä, joihin sovellettavassa työehtosopimuksessa tai omassa henkilökohtaisessa työsopimuksessa ei ole sovittu asiasta toisin, Lax toteaa.

Hyvinvointialueilla sovellettavissa työehtosopimuksissa ensimmäinen sairauspoissaolopäivä on palkallinen.

– Sairauspoissaoloajan palkkaedut HYVTES:ssä ovat ylipäätään paljon paremmat kuin mihin työsopimuslain perusteella on oikeus, Lax sanoo.

 

Ammattiliitot kritisoivat hallitusohjelmaa

Ammattiliitot pitävät hallitusohjelmaa huolestuttavana siltä osin, kun hallitus on sekaantumassa työmarkkinamalliin aikoessaan puuttua palkantarkastusten yleiseen linjaan sekä työtaisteluoikeuteen. Ammattiliittojen neuvotteluoikeus ja sopimusautonomia on turvattu Suomea sitovissa kansainvälisissä sopimuksissa, järjestöt muistuttavat yhteisessä tiedotteessaan.

”Ammattiliittojen keskeinen tehtävä neuvotella ja sopia palkansaajien puolesta työ- ja virkaehtosopimukset turvaa työmarkkinoiden tasapainoa ja edistää yhteiskuntarauhaa. Ammattiliittojen neuvotteluoikeutta ja sopimusautonomiaa ei voida alistaa poliittisten päättäjien ja eduskunnan tehtäväksi”, tiedotteessa todetaan.

”Me emme hyväksy sitä, että lailla rajoitetaan liittojen neuvotteluoikeutta ja sopimusautonomiaa. Poliittisten päättäjien ja eduskunnan tehtävänä ei ole päättää työmarkkinamallista”, toteaa JUKOn hallituksen sekä OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto tiedotteessa.

Tiedotteen ovat allekirjoittaneet myös Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n sekä Palvelualojen ammattiliitto PAM. Hammaslääkäriliitto on osa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOa.

Lue myös
Etsitkö näitä?