Tiede

VäitösPurennan piirteet ovat samankaltaisia Virossa, Suomessa ja Ruotsissa

23.8.2024Hettel Sepp

Väitöskirjatyössä tutkittiin kliinisesti purennan piirteiden esiintyvyyttä, alaleuan liikelaajuutta ja oikomishoidon tarvetta hampaiston eri kehitysvaiheissa olevilla virolaislapsilla. Lisäksi selvitettiin hammaslääkärin määrittämää oikomishoidon tarvetta ja vaikeusastetta kansainvälisen ICON-hoidontarveindeksin avulla.

Lasten huoltajien ja nuorten itsensä mielipiteitä hampaiden asennosta ja ulkonäöstä sekä oikomishoidon tarpeesta kartoitettiin kyselylomakkeilla. Tutkimuksen aineisto koostui 1 172 lapsesta ja nuoresta, joiden hampaisto oli maitohammas-, vaihdunta- tai pysyvän hampaiston vaiheessa.

Erilaisten purennan piirteiden esiintyvyys virolaislapsilla ja nuorilla aikuisilla vastaa pienin poikkeuksin Suomessa ja Ruotsissa raportoituja esiintyvyyksiä. Yleisin purennan piirre oli kulmahampaiden AI-purentasuhde, jonka esiintyvyys oli maitohampaistossa ­70 %, vaihduntavaiheessa 74 % ja pysyvässä hampaistossa 76 %. Yleisiä piirteitä olivat myös ahtaus sekä suurentunut vertikaalinen ja horisontaalinen ylipurenta. Lisäksi havaittiin, että ikäryhmien välillä oli tilastollisesti merkitseviä eroja sagittaalisuhteissa, etu- ja sivualueen ristipurennassa, hammaskaarten ahtaudessa sekä yläkaaren keskidiasteeman leveydessä. Vaikka poski- ja kulmahammassuhteiden epäsymmetrisyys oli yleisin havainto kaikissa kehitysvaiheissa, symmetrisyys lisääntyi iän myötä.

Uusi ja kliinisesti merkittävä havainto oli, että suun maksimaalisen avauksen, sivuliikkeiden ja protruusion välillä on keskinäinen riippuvuus. Merkittävä löydös oli myös se, että jotkin purennan piirteistä, kuten ristipurenta, avopurenta, saksipurenta ja suurentunut vertikaalinen sekä horisontaalinen ylipurenta olivat yhteydessä leuan liikelaajuuksiin.

ICON-hoidontarveindeksillä arvioituna oikomishoidon tarpeessa oli yli puolet vaihduntavaiheen lapsista ja joka kolmas pysyvän hampaiston vaiheessa. Huoltajien ja nuorten aikuisten havaitsemat purennan piirteet olivat linjassa ammattilaisen tekemien arvioiden kanssa. Hoidon pääodotuksia olivat ulkonäön ja toiminnan parantaminen sekä hampaiden puhdistuksen helpottaminen ja karieksen vähentäminen.

Tutkimuksen tulokset tarjoavat pohjan suun terveydenhuollon kehittämiselle Virossa, minkä vuoksi tuloksia esitellään myös terveysviranomaisille ja päättäjille. Lisäksi niitä hyödynnetään Tarton yliopiston hammaslääketieteen koulutuksessa.

 

Occlusal Traits, Orthodontic Treatment Need and Mandibular Movement Capacity from Childhood to Adulthood in Estonia

Hettel Sepp
DDS, oikomishoidon ­erikoishammaslääkäri

VASTAVÄITTÄJÄ
Anna Westerlund, professori, Göteborgin yliopisto, Ruotsi

KUSTOS
Timo Peltomäki, professori, Tampereen yliopisto

ESITARKASTAJAT
Virpi Harila, dosentti, Oulun ­yliopisto

Arja Heliövaara, dosentti, ­
Helsingin yliopisto

OHJAAJAT
Timo Peltomäki, professori, ­Tampereen yliopisto

Heli Vinkka-Puhakka, dosentti, ­Tampereen yliopisto

Anna-Liisa Svedström-Oristo, ­dosentti, Turun yliopisto

 

Verkkojulkaisun osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3428-4

Lue myös
Etsitkö näitä?