Uutiset

Juuri nytPalkka oikein ja ajallaan

16.9.2022Nora Savanheimo
Nora Savanheimo. (Kuva: Kimmo Brandt)

Työnantajan tärkein velvollisuus on maksaa työntekijälle palkkaa – oikein ja ajallaan. Palkan on oltava työntekijän tilillä tämän nostettavissa palkan erääntymispäivänä. Kuulostaa yksinkertaiselta ja helpolta, mutta näköjään se ei sitä tässä tietojärjestelmäyhteiskunnassa enää ole.

Hammaslääkäreillä tietojärjestelmistä johtuvat ongelmat palkanmaksussa lisääntyivät merkittävästi jo useita vuosia sitten. Tietojärjestelmien muututtua palkkiot eivät enää tulleetkaan pankkitilille oikein. Tehtyjen toimenpiteiden ja maksettujen palkkioiden vertailemiseksi on jouduttu pitämään esimerkiksi tukkimiehen kirjanpitoa. Selvityksiin ja korjauksiin on kulunut järkyttävä määrä hammaslääkärien ja heidän esimiestensä aikaa. Aika monta potilasta olisi hoidettu tuona aikana.

Toimenpidepalkkio-ongelmien vuoksi Hammaslääkäriliitto neuvotteli edelliseen lääkärisopimukseen ns. turvalausekkeen. Sen mukaan tietojärjestelmien muutokset eivät saa aiheuttaa sitä, että sopimuksen mukaiset palkkiot jäävät maksamatta ajallaan tai että ne maksetaan virheellisesti. Tietojärjestelmän muuttuessa tai järjestelmän laajoissa muutostilanteissa työnantajan on otettava käyttöön laskennallisten toimenpidepalkkioiden maksaminen, kunnes järjestelmä toimii, kuitenkin vähintään kolmen kuukauden ajaksi. Palkanmaksu on korjattava lääkärisopimuksen mukaiseksi heti, kun se on mahdollista.

Nyt ongelmat ovat laajentuneet myös muihin palkanosiin ja ammattiryhmiin. Pahin tilanne tällä hetkellä lienee Helsingin kaupungissa, mutta niin Espoossa kuin Vantaalla ja muissakin kunnissa on ongelmia. Osa työntekijöistä ei ole saanut palkkaa ollenkaan, osa vain osan ja toisille sitä on maksettu liikaa. Käytännössä siis moni ammattilainen joutuu kuukausittain jännittämään, tuleeko palkka tilille ja onko se oikea. Hammaslääkärit eivät pysty seuraamaan palkkansa oikeellisuutta, koska palkkakuitit ovat niin epäselviä. Myös esimiehille tilanne ja uusi järjestelmä on tuonut kohtuuttoman paljon ylimääräistä hallinnollista työtä.

Helsingin kaupunki on luvannut maksaa palkanmaksun viivästymisestä aiheutuneet taloudelliset vahingot ja viivästyskorot. Tätä kirjoittaessa kaupunki ja henkilöstöjärjestöt neuvottelevat jonkinlaisesta hyvityksestä työntekijöille. Ongelmien korjauksien arvellaan kestävän vielä kauan, luottamuksen palautumisen vielä pidempään.

Useissa yhteyksissä on todettu, että hyvinvointialueiden aloittaessa henkilöstön on saatava palkkansa oikein ja ajallaan, vaikka moni muu asia olisikin vielä kesken. Hyvinvointialueille siirtyvien kannattanee kuitenkin – mahdollisuuksien mukaan – varautua palkanmaksun ongelmiin ensi vuoden alussa.

Nora Savanheimo
Hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja

Lue myös
Etsitkö näitä?