Post

KoronavirusMilloin suojautumista voidaan höllätä?

16.9.2021Heli Mikkola

Koronan vaatimien suojainten pukemiseen vastaanotoilla ei ole ihan lähiaikoina luvassa höllennystä. Tilannetta pohditaan todennäköisesti vasta, kun muutkin rajoitukset puretaan.

– Viruksesta ei kuitenkaan päästä eroon vielä vähään aikaan, eli riskit on tiedostettava, toteaa asiantuntijahammaslääkäri Ulla Harjunmaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Harjunmaa kertoo, että vastaanotoilla toimitaan nyt hyvin uusien rutiinien mukaisesti. THL:ään tulee vain harvakseltaan kysymyksiä tilanteesta; jonkin verran kysellään paluusta normaaliin.

– Arvio saavutettavasta rokotuskattavuudesta on 80–90 %, mutta en osaa vielä sanoa, miten suoraan se vaikuttaa suojaustoimien purkuun. Kolmannen annoksen tarpeellisuuttakin pohditaan: kenelle se olisi mahdollisesti tarpeen vai onko ja missä vaiheessa. Tieto lisääntyy koko ajan, kun aikaa kuluu siitä, kun toisia annoksia on alettu antaa, ja myös niiden saaneiden määrä kasvaa.

Mistä suojautumisen purkaminen käytännössä voitaisiin aloittaa?

– Vielä on vähän hankalaa sanoa tarkasti, mutta FFP-suojaimet ja purskuttelut ovat ainakin pohdinnassa mukana. Suunnitelmat pitää tehdä yhteistyössä ja linjassa koko terveydenhuollon kentän kanssa.

Millaisen viestin haluaisit välittää kollegoille?

– Jaksetaan vielä hetki sinnitellä. Kyllä tässä syksyn aikana todennäköisesti jotakin tapahtuu.
Suojautumisen purkamista arvioi aikanaan suun terveydenhuollon koronaohjetiimi yhteistyössä muiden asiantuntijoiden ja viranomaisten kanssa.

Lue myös
Etsitkö näitä?