Uutiset

DiagnostiikkaMilloin parodontiitin pikatestiä tarvitaan?

22.10.2024Heli Mikkola
Vanhempi henkilö, josta näkyy kuvassa vain kädet, huuhtelee hammasharjaa kylpyhuoneessa lavuaarissa, hanasta virtaa vettä.
Jos potilas haluaa selvittää omaa suunterveyttään, Pekka Ylöstalon neuvo tilanteeseen on tuttu. – Verenvuoto hampaita harjattaessa on hyvä kliininen merkki, jonka potilas voi itse huomata. (kuva: iStock)

Suomalaiskeksintö voi mullistaa suunterveyden varhaisen diagnostiikan, kerrotaan Helsingin yliopiston tuoreessa tiedotteessa. Parodontiitin tunnistava pikatesti soveltuu tiedotteen mukaan myös kotikäyttöön ja kouluterveydenhuoltoon.

Professori Timo Sorsan kehittämä ja patentoima aMMP-8-suuhuuhdepikatesti tunnistaa parodontiitin lisäksi tyypin 2 diabeteksen. Testi perustuu suunesteistä mitattaviin tulehdusproteiineihin. Testiin liittyvää tutkimusta on ollut esillä Hammaslääkärilehdessä vuosien varrella.

Parodontiittia käsittelevä Käypä hoito -suositus on vuodelta 2019. Siinä todetaan, että alustavat tulokset MMP-8-testien käyttökelpoisuudesta ovat lupaavia, mutta että testi ei korvaa parodontologista tutkimusta. Käypä hoito -suositusta päivitetään parhaillaan.

Mikä aMMP-8-testin merkitys on hammaslääkärin käytännön työssä, Oulun yliopiston parodontologian ja geriatrisen hammaslääketieteen professori Pekka Ylöstalo?

– Testi tarjoaa keinon esimerkiksi tilanteisiin, jolloin kliinisten löydösten perusteella ei voida luotettavasti päätellä, onko potilaan parodontiitti saatu pysäytettyä ja hoidettua. Sellaisissa tilanteissa testistä on hyötyä. Toinen käyttökohde voisi olla parodontiitin seulonta silloin, kun hammaslääkärin palveluja ei ole käytettävissä, Ylöstalo sanoo.

Ylöstalo on Käypä hoito -suositusta päivittävän Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian asettaman työryhmän puheenjohtaja. Hän korostaa, että testi ei korvaa hammaslääkärin tekemää kliinistä tutkimusta.

– Ylipäätään kliinisellä tutkimuksella voidaan normaalitilanteessa selvittää, onko potilaalla parodontiittia tai alkavaa parodontaalisairautta. Jos potilas on tullut vastaanotolle, tarvetta testille ei useimmiten ole.

Entä jos potilas hankkii testin verkosta ja tekee sen itse? Testi osoittaa, että parodontiittia joko on tai ei ole. Suun kokonaisterveydestä tällä ei Ylöstalon mukaan saa selkoa, koska mahdolliset muut suun sairaudet jäävät huomiotta.

Jos potilas haluaa selvittää omaa suunterveyttään, neuvo tilanteeseen on tuttu:

– Verenvuoto hampaita harjattaessa on hyvä kliininen merkki, jonka potilas voi itse huomata. Terveistä ikenistä ei tule harjatessa verta, langatessa sitä voi vähän tihkua. Tupakoitsijoiden kohdalla tämä ei tosin toimi luotettavasti, Ylöstalo sanoo.

Oulun yliopistossa aMMP-8-suuhuuhdepikatesti on ollut käytössä muutaman vuoden ajan kandidaattien perusopetuksessa, ja harjoituksissa kandidaatit tekevät testin itselleen.

 

Lue myös
Etsitkö näitä?