Post

KoronavirusMilloin hammaslääkärit rokotetaan?

22.1.2021Heli Mikkola

Suomen koronarokotestrategian mukaan ensimmäisenä rokotusta tarjotaan niille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka hoitavat todettuja tai perustellusti epäiltyjä COVID-19-potilaita ja niille, jotka työskentelevät hoitokodeissa. Milloin on hammaslääkärien vuoro?

– Rokotusjärjestystä ei ole laadittu ammattiryhmittäin, vaan työnkuvan perusteella. Ensivaiheessa rokotetaan niitä, jotka hoitavat koronapotilaita päätyönään. Niitä, jotka saattavat satunnaisesti kohdata koronatartunnan saaneita, ei voida rokotteiden vähäisen määrän vuoksi lukea tähän ryhmään, kiteyttää THL:n asiantuntijahammaslääkäri Ulla Harjunmaa.  

– Monilta ammattiryhmiltä tulee nyt ymmärrettävästi toiveita priorisoinnista.

Myös rokotteiden ominaisuudet vaikuttavat järjestykseen. mRNA-rokotteet, joita tällä hetkellä saadaan Suomeen, ovat tutkimuksissa osoittautuneet erittäin tehokkaiksi myös vanhuksilla. Rokote-erät ovat kuitenkin pieniä ja niiden toimittaminen on ollut toivottua hitaampaa. Siksi on erityisen tärkeää säästää mRNA-rokotteita vanhemmille, suurimmassa vakavan taudin ja kuoleman riskissä oleville henkilöille. AstraZenecan virusvektorirokotetta odotetaan saapuvan Suomeen huomattavasti suurempia määriä kuin mRNA-rokotteita. Sen tehon arviot ovat vaihdelleet ikäryhmien, annoksen suuruuden ja annosvälin mukaan. Lehden mennessä painoon AstraZenecan rokotteen myyntilupaa odotettiin vielä.

Tarkasta rokotusjärjestyksestä ja rokotteiden antamisesta vastaavat kunnat. Työnantaja on velvollinen arvioimaan, onko omassa työyksikössä kyseisiin ryhmiin kuuluvia työntekijöitä. Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

– Ensimmäisen prioriteettijärjestyksen työtä tekevät hammaslääkärit ovat jo saaneet rokotuksia ainakin joillain alueilla.

Harjunmaan mukaan suun terveydenhuollon varotoimet ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Potilastyössä tapahtuneita tartuntoja ei ole raportoitu, vaikka esiin on tullut useita tapauksia, joissa terveeksi oletettu potilas on alkanut oireilla ja todettu koronapositiiviseksi pian hammashoitokäynnin jälkeen.

– Tämä kertoo ennen kaikkea siitä, että suun terveydenhuollon henkilöstö toimii työssään todella huolellisesti, vastuullisesti ja ammattitaitoisesti. Jokainen pandemian aikana tätä työtä tehnyt ansaitsee siitä suuret kiitokset.

 – Toivotaan, että uudet rokotteet saavat pian myyntiluvan, jolloin massarokotukset päästäisiin aloittamaan ja tiukkojen priorisointien tarve vähenisi. Itse olen sen suhteen toiveikas. Ymmärrän hyvin, että tilanne väsyttää jo jokaista, mutta koitetaan jaksaa vielä vähän aikaa – valoa on jo näkyvissä, Harjunmaa sanoo.

Lue myös
Etsitkö näitä?